Başgann, konuya bayağı meraklı çıktın. Tebrik ederiz…Sen de gurme potansiyeli var. Kahve nedir, nasıl yapılır, hangi çekirdek konularını çözüp, kahve terimleri sözlüğünü de okuyorsan aştın demektir. Al bakalım sana bir kahve ukalası olman için fırsat, incele…
Görüntü, koku ve tat ile ilgili olarak aşağıdaki terimleri havalı olsun diye kullanabilirsin…
Darkness (koyuluk): Kahvenin renk yoğunluğu, yani hangi renge sahip. Bildiğin renk işte!
Cloudiness (bulanıklık): Kahvenin berrak görünmesi ile ilgili bir durum. Eğer kahveyi bardağınıza koyduğunuzda çamurumsu bir bulanıklık hakimse, o kahve bulanıktır. Gayet basit.
Coffeeness (kahve aroması): Hissettiğin kahve kokusu, aroması. Yoğun mu? Düşük mü? Zengin mi?
Roasty (kavrukluk): Kahvenizdeki yanık tat, aroma hissi. Türk kahvesini kavururlar ya, hani sokaktan geçerken mükemmel kokar işte onun oranı. Genelde, karışımlar için kritik bir orandır.
Process (işlem): Kahvenin kavrulurken ya da yetiştirilirken çevreden almış olduğu aromaları içerir. Kısacası, yıkama, kurutma, filtreleme vb. işlemler sırasında çevreden alınan tatlar.
Bitterness (acı): Kahvenizi içerken dilinizin arka tarafında ve gırtlağınızın üzerinde hissettiğiniz acımsı tat. Net!
Acidity (asitlik): İlk anda hissettiğiniz ekşilik tadı, kahvenin dengeli bir asitliğe sahip olması kalite ölçütü kabul edilebilir.
Body (gövde): Kahvenin bıraktığı ağız dolgunluğu hissiyatı. Hafif ya da tam dolgunluk terimleri ile tanımlayabilirsin (Basgann, hatırla şarapta da vardı). Eğer tam bir dolgunluk hissi veriyorsa daha kalıcı bir kahve tadı alırsın.
Smoothness (yumuşaklık): Eğer çok belirgin keskin bir tat almıyorsan; yumuşak bir kahve içiyorsun demektir. Bu tip çekirdekler, daha rahat içime sahiptir. Boğazından kayıp gider.
Persistency (kalıcılık): İçim sonrası, kahvenin damağında bıraktığı tat. Aslında, “aftertaste” terimi kullanılıyor. Tam çevirisini bulamadık. Eğer gövdesi yüksek ise, damağınızda kalan tat da yüksek oluyor.
Eğer sütlü, köpüklü bir kahve yapıcam diyorsanız. Aşağıdaki terimlere de hakim olun deriz.
Foam Whiteness (köpük beyazlığı): Süt köpüğünün ne kadar beyaz renkte olduğu ile ilgilidir.
Foam Stiffness (köpük yapışkanlığı): Bir kaşık ile köpüğü kaşığın üzerine alın. Sonra yavaşça kaşığı terse çevirin, köpüğün ne hızla aktığına bakın. Ne kadar yavaş akarsa o kadar yapışkandır. Yapışkanlığı yüksek köpük yapmak daha çok profesyonellik gerektirir.
Foam Quantity (köpük yüksekliği): Adı üstünde kahvenin üzerinde köpüğün ne kadar yüksek durduğu ile ilgili. Her kahve için değişen birşeydir. Profesyonel bir barista olacaksan, köpük yükseklik oranlarına hakim olmanız gerekir.
Foam Density (köpük yoğunluğu): Ne kadar küçük baloncuk, o kadar çok yoğun demektir. Bu da hissedeceğiniz tadın yoğunluğunu etkiler. Çünkü yağ ve süt oranını belirler.
Milkiness (süt): Kahvenizdeki süt kokusu, basit birşey yani.
Mouthcoating (ağız kaplaması): Tamamen yağ oranı ile ilgili bir durum. Yaptığınız sütlü kahve, ağzınızda ne kadar yağlı bir hissiyat bırakıyor. Eğer çok ise, yağ oranı yüksek demektir.
Artık kahve terimlerini tanıdın? Geriye dönüp tarifleri yeniden bir bakayım diyorsan, TIKLA!
Basgann’a sor! Biz cevaplayalım…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com