Tekila, içmek için her zaman doğru zamandır diyip; 3-4 shot üst üste içtikten sonra yerinden kalkamadığın anların illa ki var Başgann! İşin kötüsü bunu karşındaki kadınla beraber yapıp sonra onunla yanyana horuldayarak uyuyakaldığın anıların olduğu da bir gerçek. Ama yine de bu içkiden vazgeçemiyorsun biliyoruz. Peki, Tekila nedir hiç düşündün mü Başgann! O küçük shot ve arkasındaki gerçekler neler?
Tekila kelimesi, İspanyolca bir kelime. Seksi Meksikalı kadınlar bu kelimeyi, hafifçe sesi inceltip ve uzatıp teˈkila diye okuyorlar. Bu kadar ince okunmasına ragmen, her akdeniz kadını gibi sert ve çarpıcı. Ne demek istediğimizi anladın sen, KIPS. Tekila dediğin %31 ile %55 arasında alkol içeren alkollü bir ürün.
Tekila, agave denilen Meksika ve Amerika çöllerinde yetişen çöl zambağı denilen bir bitkiden yapılıyor. Gerçek Tekila’nın yapıldığı çöl zambağı ise, mavi çöl zambağı yani “blue agave”. Bu bitki Jalisco adında bir Meksika eyaletinde yetişiyor ve devlet tarafından kontrol edilerek üretiliyor. Tam adres istiyorsan; -ki bu tekilayı buldun yapış deriz- Kuzey batıdaki Jalisco eyaletinin, Guadalajara bölgesinin, kuzey doğusundaki Los Altos yüksek tepelerinin olduğu bölgeden toplanan bitkilerden gerçek tekila üretiliyor. Bu kadar Coğrafya bilgisi yeterli diye düşünüyoruz, bro.
Bu bölgeden farklı olarak, tekila koruma altında olan bir ürün ve Meksika’nın Guanajuato, Michoacan, Nayarit ve Tamaulipas bölgelerinde de üretilebiliyor. Belirttiğimiz bölgeler haricinde tekila üretimi yapan tüm ülkeler özel anlaşmalar dahilinde üretim yapabiliyor ve anlaşmalar doğrultusunda denetleniyor.
Meksikalılar Agave’nin tam kalbini (piñas) alıyorlar -enginar kalbi gibi düşünebilirsin. Bu bölüm yoğun şekerli bir bölge ve fermentasyon için uygun. Kısacası, bitkinin kalp kısmını fermente ediyorlar. Sonrasında da klasik distilasyon (damıtma) işlemi ve açığa çıkan mükemmel ürün. Klasik distilasyon darken şöyle anlatalım, taş (tahona) ya da kömürden geçirerek filtreliyorlar.
Tekila’nın tadı kullanılan ürün kalitesi, agave’nin yetiştiği toprak vb. durumlardan etkileniyor. Unutmadan! Hatırlatmakta fayda görüyoruz, tekila sadece %100 agaveden üretilen bir içkidir. Yani farklı bir ürünü içinde barındırmaz. Barındırıyorsa, tekila değildir.
Tekila Çeşitleri Nelerdir
Blanco: 2 ay boyunca meşe fıçılarında bekletilen, damıtılan ilk üründür. Beyaz (şeffa) renklidir.
Reposado: 2 ay ile 1 yıl arasında meşe fıçılarda bekletilen ve damıtılan üründür. Açık sarı renklidir.
Anejo: 1 yıl ile 3 yıl arasında meşe fıçılarda bekletilen ve damıtılan üründür. Sarı renklidir.
Extra Anejo: 3 yıldan daha uzun süre bekletilen ve damıtılan üründür. Koyu Sarı renklidir.
Tekila’nın yaşı ilerledikçe kalitesi de aynı viski, rom ve brandy içeceklerindeki gibi artmaktadır. Ama unutmamak gerekir ki, her yaşlı ürün iyi olacak değildir. Çünkü, malzeme kalitesi, bekletildiği ortam, fıçının yapısı vb. koşullar da tat üzerinde etkilidir. Biz sana bir araştırma yaptık ve çok uzun olmasa da sana bir tekila deneme listesi yaptık. Listeden bulabildiğin tekilayı da denemeni öneriyoruz.
Tekila nasıl içilir
Unutmadan! Tekilayı nasıl içmen gerektiği konusunu da anlatalım ve konumuzu kapatalım.
Servis etmeden hemen önce bir güzel soğutacaksın. Tekila bardaklarını da aynı şekilde soğutacaksın. Bardağın ağız kısmını hafifçe nemlendirerek, bunu limon ile yapabilirsin, tuza batıracaksın. Yanında bir küçük limon dilimi ile servis edeceksin. Önce bardağın kenarındaki tuz yalanacak, sonra tekila shot yapılacak ve sonrasında da limon ısırılacak. Bu kadar basit. Eğer bardağın kenarında tuz yoksa, tuz baş parmağın ve işaret parmağının arasına dökülecek ve içilmeden önce yalanacak.
Son olarak, eğer %100 agaveden yapılmış kaliteli bir tekila içtiysen, ertesi gün ne baş ağrısı olur ne de baş dönmesi. Hatta varsa bir ağrın acın onlara da iyi gelir. Muhabbeti bir rakı kadar olmasa da güzelleştirir. Az kalsın unutuyorduk, tekila martini tarfileri içerisinde de sıkça baz olarak kullanıyoruz. Yani, tekila ayrıca bir kokteyl tabanıdır.
Eee o zaman, hadi bize eywalla…
Hadi bize eywalla…
Başgann, senin için yazdık. Dahasını da yazacağız sen yeter ki, Başgann’a sor.
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com