Peynir, bizim kültürümüzün ve bir çok kültürün en önemli unsurlarından birisidir. Dünya üzerinde binlerce farklı ve çeşitte peynir bulunur. Bunlardan bir kısmı tüm Dünya’ya mal olmuştur ve çoğu kişi tarafından isimleri bilinir ve söylenir. En basitinden bir şarap evine gitseniz yanında bir peynir tabağı söyleseniz; biraz üzüm, ceviz ve 5 ya da 6 çeşit peynir önünüze gelir. (bkz. hangi peynir hangi şarap ile yenilmeli?) İşte tam da o noktada o peynirlerin ismi cismi nedir sorusu takılır aklına. Şimdi onu çözeceğiz. Merak etme bro! Biz burdayız… Farklı dünya peynirleri hangileri ve tatları nasıl ? anlatıyoruz…
Gouda
“Havu-da” diye okunur “Gouda” diye yazılır. Bir Hollanda peyniridir. Dünya üzerindeki en popüler ve bilinen peynir diyebiliriz. Orta sertlikte, süt bakımından zengin bir peynirdir. İnek sütünden üretilir. Bazen koyun ya da keçi sütü ile üretilen peynirler de vardır ama uzun süre dayanamadığı için pek tercih edilmez. 7 farklı çeşit gouda vardır. Hepsini anlatmayacağız Başgann! Sadece şunu bil peynir yaşlandıkça sertleşir, tuz oranı artar, içi altın rengine çalar ve daha lezzetli bir hal alır. Gouda’nın dışı mumlanarak saklanır. Hollanda Gouda’sı genelde sarı, turuncu ya da kırmızı renkte dış katmana sahiptir. Eğer yaşlı bir peynir ise beyaz ya da siyah katman kullanılır. Profiline gelince; kremalı, tatlı, kabuklu yemişimsi, bir tada sahip, tam gövdeli ve keskin bir kokuya sahiptir.
Brıe
Tüm peynirlerin Kraliçesi olarak kabul edilir ve bir fransız peyniridir. Fransa’nun Brie bölgesinde üretilir ve çok yumuşak yapılı bir peynirdir. Fransız krallarına halk tarafından en çok hediye edilen peynir olarak Dünya tarihinde yerini almıştır. Gerçek Fransız Brie peyniri yaşlandıkça dışı kahverengileşir ve tat profili yükselir. Eğer dışı açık renkli ise henüz olgunlaşmamış demektir. Olgunlaşmış bir brie daha uzun süre raf ömrüne sahiptir ve içinde daha az bakteri barındırır. Tat profili üretim yerine ve içine katılan malzemelere göre farklılık gösterir. Tahta kutular içinde paketlenmiş şekilde saklanır ve oda sıcaklığında servis edilir. Profiline bakarsak; kremalı, meyvemsi, kabuklu yemişimsi, sütlü bir tada sahiptir. Kokusu keskindir.
Parmesan
Parmigiano Reggiano yani nam-ı diğer Permasan, tüm peynirlerin arasında en çok bilinenlerden birisidir. Sert yapılı bir peynirdir. Nerdeyse, Dünya’nın tüm ülkelerinde üretilir ve tüketilir. Aslen, İtalyanların tüm Dünya’ya armağanıdır. Asıl üretim yerleri, Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna ve Mantua bölgeleridir. Genelde, makarna, çorba ve risottoların üstüne rendelenerek tüketilir. Ama sade tüketmekte çok keyiflidir. Profiline gelince; meyvemsi, kabuklu yemişimsi, hafif kekikli bir tada sahiptir. Keskin kokulu ve yüksek gövdelidir.
Rokfor
Rokfor Dünya üstünde çok popüler olan bir Fransız Peyniridir. Fransa’da kralların peyniri olarak adlandırılan bu peynirin en büyük müdavimlerinden birisi meşhur kral Şarlman (Charlemagne) olmuştur. Çok yumuşak yapılı ve ıslak bir peynirdir. Küflü bir peynir olduğunu da söylemekte fayda var. Rengi mavidir. Küflü demiştik sana. Salatalar ve soslarda kullanılan bir peynirdir. Dört peynirli pizza yiyorsan içinde olması olasılığı çok yüksektir. Sipariş verdikten sonra şoka girmeyesin. En az 5 ay dinlenmesi önerilir. Profiline gelirsek; tuzlu ve kremalı bir tada sahiptir. Keskin bir kokuya sahiptir. Zor bir peynirdir ama seversen müdavimi olursun.
Mozarella
İtalyan’ın en çok bilinen peynirlerinden birisidir. Pizza içince yoğun olarak kullanılır. Yumuşak yapılı ama kesilebilir bir peynirdir. Aslen mozarella bufalo sütünden üretilir. Buna da Mozzarella di Bufala denir. Bu peynir bir çok peynirin aksine yıllandırılmaz ve taze olarak tüketilir. Hatta, yapıldıktan bir kaç saat sonra tüketilmesi önerilir. Salatalardan, etlere, sebzelerden, deniz mahsullerine bir çok yemekte kullanılabilir. Profilini incelersek; sütlü bir tada sahiptir. Rengi beyazdır. Keskin bir kokusu yoktur. Süt misali, taze peynir terimi tam da bu peynir içindir.
Başgann! Senin bir gurme olman için çabalıyoruz. Bunu neden mi yapıyoruz? Hayatın farklı tatlarını tatmak güzeldir! Bir kez bile olsa görmüş olmak, tatmak ve tecrübe elde etmek güzeldir. Zaten, Başgann olmak bu değil mi? Tecrübe etmek, doğrusu ile yanlışıyla…Neyse, Başgann’ın felsefesini kenara bırakıyoruz. Sonuçta hayat defteri yazısı değil, gurme rehberi yazısındayız. Fakat, unutma ki bir kadının da kalbine giden yol midesinden geçer.
Basgann’a sor! Biz cevaplayalım…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com