Uyarı: “I love you always forever”
Bilmeyen kalmamıştır, arz talep ile açıklanan bir denge haline geçiyor her hangi bir çoklu koordinasyon. Bunlardan bence en önemlisi de ilişkilerdeki. Örneğin iki insan var, çok iyi anlaşacaklar, e ya daha iyi anlaşacak bir başkası da varsa. Yarın bir gün onunla karşılaştıklarında ne olacak. Ya da hadi öyle birisi yok. Var diye varsayarsak, her ilişkinin de bin tane arızalı durumu var, çok doğal. Her birinde, ‘ah ulan sümüklü Fevziye daha iyidi’ ya da ‘acaba şu Nebile mi benim ruh ikizi’ gibi tadından yenmez düşüncelerde bulabilir insan kendini. Ne yapacaksın? Birine anlatırsan, ooh uzasın gitsin, tam magazine açık muhabbet. Anlatmayıp da içine atarsan, yok düşünmedin gibi yaparsan, bilinçdışı olur gelir karşına, en eblehinden bir problem çıkarmaya hazırsın. Bir insanın sevdiği için yapabileceği en iyi şey, bu nedenle, sevdiceğiyle iyi anlarını düşünmesi. Öyle ya hep kötüyse zaten birlikte ne işiniz var, kendinize şans verin. ‘Eskiden öyle iyidi, böyle kötü oldu’lar için de sormak isterim, ‘sen orada değil miydin.’ Her ilişki itinayla bozulabilir de korunabilir de. İşte tam da burada insanlık müthiş bir şeyi keşfetmiş! Sadakat, Türkçesi ‘loyalty’.
Sadakat dediğin, aslında ikili koordinasyon. Yani, arz talep dengesi yerine, başka bir denge türü. Sevgi (lan) sevgi – fakat sen lanlı lunlu konuşma benimle. Çok enteresan bir kültüre sahibiz, başgann. Örneğin, normal dünyada kadın-erkek oranı yüzde 49, 50, 51 civarında gezerken, Dünya’nın ortasındaki naçizane topraklarda aynı anda hem 10 erkek 1 kadınla ilgilenirken, 10 kadın da 1 erkekle ilgileniyor.* Lafın gelişi tabi. Yoksa asıl konuşulan ne erkek ne de kadın olduğu ortamda. Olur da düzgün biri ile karşılaşınca da insanın kendini uzayda hissetmesi, manyakça hareket etmesi çok olası. Bu bahsettiğim gizli rekabetlerden haberin yoksa, ne güzel, ignorance is bliss. Başgann, arada bazen başka bir dilden alıntı yapıyorum ya, bilgisizliğime ver. Daha farklı diller öğrenebilseydim, onlardan da bir şeyler getirecektim masaya, sana da ‘oh’ bir ferahlık gelecekti, biliyorum.
Bu arada, çoklu koordinasyon ile ikili koordinasyon diye açıkladığım konu, kolektif ve bireysel toplumların nasıl farklılaştığına dair bir teori olmaktadır. Yarın bir gün bu konuda aklına bu teori gelirse, referans listene bu yazıyı da eklemelisin. Hit sayısı artsın.
Bu yazıyı özetlersek, arz talep dengesi ve serbest pazar fikrini ilişkilere uygularsan, erkekleri tek kurtaran prensip ‘bro code’, yani bir başkasının ilgilendiği kızdan uzak durmak, oluyor. Kadınların bir birlerine nasıl davranabildiklerini biliyoruz. Onları da şartlar böyle yapıyor, anlıyorum da, mesafeli kadınları pek beğeniyorum. Neyse. Onun da başka komplikasyonları olabiliyor. En iyi alternatifimiz, ikili koordinasyon. Ayrıca daha önceki propozisyonuma bir yenisiyle gelmek istiyorum. Dünyayı aşk kurtaracak.
*Dünyada cinsiyet ayrımı konusunda çok fena bir durumdayız. Hindistan’da bir bölgede kadın-erkek oranı yüzde 20ye 80 gibi tuhaf oranlarda. Bölgede cinsiyet bazlı soykırım olduğu konuşuluyor. Fırsat bulursan bir Google’la derim.
Gideri olmayan yazılar 36, Istanbul, rs
Basgann’a sor! Biz cevaplayalım…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com
-
Manita Bulmanın Matematiksel Açılımı ; Evet Başgann yanlış duymadın.
-