Kahve nedir? öğrendin, sıra çekirdeklerde, Basgann’ın Kahve Çekirdeği Seçim Rehberi, sana hangi kahve çekirdeğini seçmen gerektiği ile ilgili tüyolar veriyor. Kahve çeşitlerinin yetiştiği yöreler, tatları vb. her türlü bilgi burada…
Hawaii (Kona): Yanlış duymadın Hawai kahvesi, hiç küçümseme Dünya’da sadece Hawai’de yetişiyor ve çok değerli. Aktif bir Yanardağ olan Mauna Loa Volkan’ının tüflerinin üzerinde yetişiyor. Bu nedenle, toprak üzerinde değil, taş üzerinde yetişiyor. Şekilmiş değil mi? Kahveyi içenler orta gövdeli, zengin aromalı bir kahve olarak tanımlıyor.
Mexica (Altura): Meksika Dünya’daki en önemli kahve üreticilerinden birisi. Meksika’da yetişen kahve çekirdeklerinin kaliteli olanları, genelde Volkanik topraklar üzerinde yetişiyor. Meksika’lılar bu kahveleri en az 4.500 feet yani 1.400 mt. yükseklikten toplarlar, bu nedenle de “Altura” yani yüksekte yetişen adını alır. İçenler yoğun kahve tadından, zengin aromasında ve keskin bir kahve olduğunu belirtiyor. Koyu kavrulmuş kahve sevenler için kaçırılmaması gereken bir lezzet.
Puerto Rico: Puerto Rico’da genel olarak Arabica çekirdekleri Karayip Adaları üzerinde yetiştirilmektedir. Daha meyvemsi aromalar ve asitliği dengeli bir çekirdek yapısına sahiptir. Orta gövdeli bir kahve dolgunluğu hissedersiniz.
Guatemala: Guatemala’daki kahve ağaçları da volkanik topraklar üzerinde yetişmekte olup; kahve çekirdekleri zengin aromalı kahveler için ideal olarak kabul edilmektedir. İklim şartları da mükemmel kahve çekirdekleri için uygun ortamı sağlamaktadır. Ağaçlar 4.500 feet üzerindeki volkanik topraklardan geldiği için değerlidir. Çikolata ve baharat tatları yoğun olarak kahvenin aromasında hissedilmektedir. Ayrıca, genelde tam gövdeli kahve olarak kabul görür.
Kosta Rika: Kosta Rika’da kahve küçük tarım arazilerinde kahve yetiştirilir. Toplanan kahve çekirdekleri, yıkama işlemi için hızlıca işleme merkezlerine götürülür ve burada kabuklarından ayrılır. Sonrasında kurutulur. Kosta Rika, tüm Dünya’da Arabica çekirdeklerini yıkaması ile ün salmıştır. Kosta Rika, kahvesi orta gövdeli ve asitliği yüksek bir kahvedir. Kahve gurmeleri Kosta Rika çekirdeklerinden elde edilen kahveyi çok dengeli bir kahve olarak tanımlarlar.
Kolombiya: Dünya’nın en büyük ikinci kahve çekirdeği üreticisi Kolombiya’dır. Engebeli araziler üzerine kurulmuş, aile çiftliklerinde üretim yaparlar. Bu nedenle, ulaşımı zordur ve transferi çoğu zaman eşeklerle yapılır. Orta seviyeli bir kahve tadı ve asit dengesine sahip bir kahvedir.
Brezilya: Dünya’nın en büyük kahve üretecisidir. Büyük üretim merkezlerinde üretim gerçekleştirilir. Hem Arabica, hem de Robusta Brezilya’da yetişmektedir. Brezilya’da geniş bir çoğrafya içersinde üretim yapıldığı için, kahve ağacının bulunduğu iklim koşulları, yükseklik ve toprak kalitesi çekirdeklerin farklı kalitelerde olmasını belirler.
Etiyopya: Kahve ilk Etiyopya’da keşfedildi. Çoban Kaldi. Hatta, Etiyopya’ya gidenler bilir; Kaldi’s Coffee bile vardır. Kahve ormanlarından kahve toplanır. Genelde, kahve yıkama işleminden geçirilir ve kurutulur. Tam kahve tadını alabileceğiniz ender kahvelerdendir. Yani tam gövdeli ve toprağımsı tatlar alabileceğiniz çekirdeklerdir.
Kenya: Kenya kahve çekirdekleri, keskin, meyvemsi, zengin aromaya sahip, rahatlıkla koklayabileceğiniz, tam gövdeli lezzetler sunar. Kenya’da kahve dağ yamaçlarından toplanır. Kenya’dan gelen kahvelerde çekirdek sınıflandırmaları görürsünüz. Mesela, en çok bilenen “Kenya AA” isimindeki “AA” en büyük çekirdekleri temsil eder.
Fil Dişi sahilleri: En büyük Robusta üreticilerindendir. Yüksek aromalı, asitliği düşük ve hafif gövdelidir. Genelde yoğun kavurma işleminden geçer, yani espresso için idealdir.
Yemen (Mocha): Kahve’nin ilk olarak ticarileştiği yer Yemendir. Bu nedenle, bir çok yaşlı kahve ağaçları teras sistemine sahip bahçeler üzerinde ekilmiştir. Çok fazla su olmadığı için kahve çekirdekleri çok büyümüyor ve genelde çok şekilli kahveler değiller. Kahve çekirdeklerinin susuz ortamda yetişmesi demek, sonraki işlemde yıkama yapılmasına müsade etmiyor. Sonuç, eğer Yemen kahvesi içerseniz kendisine has birçok kahveden farklı bir aroma, tat ve kokuya sahip olduğunu göreceksiniz.
Endonezya: Kahve üretimi Hollandalı Kolonilerin Endonezya’ya gelmesi ile başlamış ve Sumatra, Java kahve çekirdekleri Dünya’ya yayılmıştır. Kuru işlemden geçirilen kahve çekirdekleri, orta asidite, tam gövde ve zengin kahve aromasına sahipler. Endonezya’da ayrıca kahve çekirdekleri uzun süreli olarak depolarda yıllanmaya bırakılabiliyor. Bu tip çekirdekler daha derin bir gövdeye ve daha düşük asitlik oranına sahipler.
Vietnam: Fransız misyonerlerin getirdikleri kahve ağaçlarında ilk üretim yapılmış. Gelen ilk ağaçlar Arabica çekirdek veren ağaçlarken, bugun güneye inildikçe Robusta üretiminin arttığı görülmektedir. Düşük asitlik, orta gövdeli bir kahvedir. Kahve harmanlarında yoğun kullanılır.
Basgann, artık konuda iyice bilgilendin..Çık dışarı seç kahveni…Ya da evde yapıcam diyorsan, cappucino, espresso vb. nasıl yapılır, TIKLA !
Basgann’a sor! Biz cevaplayalım…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com