Başgann! Gerçi senin konun belli (kips) neyin fotoğrafını çekeceğini çok iyi biliyorsun. Biz yine de sana birkaç farklı alternatif sunmak isteriz. Oldu ya doğru konudan uzaksın, elinde de bir fotoğraf makinen var. Zamanında bol. O zaman kendine alternatif bir konu üretmen gerekebilir. Biz sana temel fotoğrafçılık konularını verelim. Birkaç tane de temel fotoğraf kuralını hatırlatalım ki sen de rahat edesin. Fotoğrafta konu seçimi nasıl yapılır öğren bakalım.
Öncelikle, bir fotoğrafın iyi olması, ilgi çekici olması senin seçimlerinle belirlenir. Ne mi demek istiyoruz bro? Konuyu, mekânı, kompozisyonu, teknik bakış açını yansıtan bir fotoğraf özeldir demek istiyoruz. Farklı bir bakış açısına sahip olmak için hayal gücünü zorlamalısın, bu nedenle konuyu nasıl görmek istediğini bir düşünmen lazım. Başgann, aklındaki o nü objeyi sil bakayım, tamam hepimiz ilk onu düşünüyoruz ama biraz daha hayal gücü (kips). Şimdi açını belirle ve bu adımlardan sonra bizi dinlemeye devam et.
Hayvan çekimi
Güzel kedi, köpek, penguen, tavşan, aslan, Kaplan ne varsa aklına gelen fotoğrafını çekmek istiyorsan ve bu konu üzerine odaklanmak istiyorsan, işin sırrı çekim yaparken onlarla göz teması kurmak. Yani, fotoğrafı çekerken onların göz seviyesine kadar inmen gerekiyor. Hayvanlar genelde hareketli ve hızlı olduğu için perde hızın yüksek olmalı ve ışığı öncelikle diyafram açıklığın, sonrasında ISO (ASA) ayarın ile dengelemelisin. Hareketin gerçekleşeceğini düşündüğün yöne odaklanıp ve güzel bir fotoğraf çekme şansını yükseltmek için peş peşe fotoğraf çekim yapabilecek şekilde deklanşör ayarını ayarlamalısın, bro. Bro tabi illa börtü böcek çekeceğim diyorsan da parana kıyıp bir makro lens alman gerekiyor. Makro lens mi nedir? Şimdi boyu 2.5 santim bir arı var, sen onun fotoğrafını çekiyorsun ve aynı görsel boyut lens üzerine net yansıyor. Yani lensin büyütme oranı 1’e 1 diyebiliriz.
Portre
Burası senin için kritik Basgann! Sabah güneşin doğma saatleri, yolda yürüyorsun. Bir anda karşıdaki banka gözün ilişiyor. Güzel mi güzel yüzlü bir kadın karşında bakakalıyorsun. Şans bu ya yanında fotoğraf makinen var. Hemen bir fotoğraf, bir muhabbet… Ne güzel olurdu değil mi? Bunun için Başgann, portre çekimine hâkim olman gerekiyor. Bir numaralı kural portre fotoğraf çekerken karşındaki kişinin karakteristik yapısını yansıtman gerekliliğidir. Yani, onun yüzünde ona özel bir şey bulman gerekiyor. Gözleri, ifadesi, yüzündeki kırışıklıklar, duyguları, gülümsemesi vb. bir konu seçmen gerekiyor.
Şimdi portre çekimlerinde genelde 85 – 135 mm. arası objektifler idealdir derler ama biz Başgann olarak 50 mm. objektifin hastasıyız. Her neyse teknik olarak uzun odaklı bir objektif geniş açılı objektife göre yüz hatlarını daha çok açığa çıkarır. Çevresel faktörler çekeceğin portre fotoğrafında olabildiğince azaltılmalıdır ki çektiğin obje açığa çıksın. Tek bir şartla bu durum değişebilir, o da çevresel faktörün kişi üzerinde bir etkinliği var ise, örnek mi elinde çekiç olan bir demirci diyelim. Yalnız, portre fotoğrafın en az 3’te 2’sini kaplamalı haberin olsun. Göz hizasından çekim yapman gerektiğini de unutmamalısın.
Mimari
Ne güzel köprüymüş, vay arkadaş binaya bak gibi duruma sahipsen pek bizim tarzımız olmasa saygı duyuyoruz ve sana nasıl bina, gökdelen, kaçak kondu, saray vb. varsa nasıl çekeceğin konusunda tüyolarımızı da veriyoruz bro. Mimari çekimin amacı belirli estetik değerleri yansıtmaktır ya da o eserin önemli kesitsel, işlevsel özelliklerini açığa çıkartmaktır. Bu nedenle fotoğraflayacağın objeye göre çekim konunu belirleyebilirsin. Örnek vermek gerekirse, bir saraydasın. O sarayın en önemli özelliği nedir? Tarihi olmasıdır, yani o tarihi görüntüyü bir bütün halinde çekmelisin ve o dönemim çizgilerini açığa çıkarmalısın. Günümüzde tarihi olmayan saraylarda var diyorsun, onun için bilemedik Başgann.
Unutmadan, mimari çekimler için bir tripod yani üç ayak edinmelisin. Seninkisi yetmez Başgann. Kullanabileceğin en kullanışlı objektif de 28 ile 70 mm. arasındakilerdir. Durağan bir bina çekimi yapıyorsan diyaframını kapalı (F9-F11 iyidir), perde hızını düşük tutmalısın. Gerekirse, ISO ayarını kullanırsın.
Manzara
Başgann! Çıkmışın doğanın ortasında yanında çok güzel bir kadın İşviçre’nin Alp’lerini dolaşıyorsun. Keyifn yerinde, dağ, taş, dere, tepe demeden dolaşıyorsun. Yanında bir de fotoğraf makinen var. Yanındaki kadının fotoğrafını çek çek nereye kadar. Bir de erkeğin doğası var değil mi? Var arkadaş, o zaman biraz da manzara çekmen gerekiyor.
Mevsim, güneş, hava şartları, mesafeler hepsi senin manzara fotoğrafını etkileyecektir. O yüzden ışık konusunda bir üstat olman gerekiyor. Basit önerimiz sabah güneş doğarken erken saatte kalkman ya da akşam güneş batarken dışarı çıkman ve fotoğraflar çekmen. Neden mi çünkü en güzel gölge oyunları, ışığın objeler üzerindeki yansıması ve objelerin hatlarının daha çok açığa çıkması bu zamanlar içerisinde olur. Bu nedenle, erken kalk ya da akşam güneşini yakala 1-2 saat çekim yap. Bu arada sabah güneşi enerjik, akşam güneşi hüzünlüdür haberin olsun. Çekimler de farkı göreceksin. Bir de çektiğin manzarayı farklı bakış açıları ile çekmelisin ki kadrajın gelişsin. Unutmadan! Çekim için bir mikro lens alman gerekebilir. Bir ötesi ise, balık gözü.
Spor
Bildiğin sporun ve sporcunun dostusun. Yeri geldiğinde en fanatik sensin. Gelmiş geçmiş en güzel tezahüratları ezbere biliyorsun. Sokakta, kahvede, otobüste en iyi spor yorumcusu sensin biliyoruz bro. Bir de fotoğraflarını çekebilsen tam bir spor adamı olacaksın. Merak etme onu da anlatacağız ama o iş o kadar kolay değil. Sadece aklında olsun bu işi de bilesin diye yazıyoruz. Bu işi kotarman için akıllı telefonunun kamerası ve lensi yetmez haberin olsun. Alman gereken lens ve gövde biraz pahalı olabilir. En az 200 mm. bir teleobjektif alman gerekiyor ki görüntüyü çekebilesin bir de hızlı bir lense ihtiyacın var. Yani, çok kasma konuyu deriz.
Evet Başgann! Sana ufak olsa da birkaç bilgi vermek istedik ve senin konunu belirlemen için yardımcı olmak istedik. Sonuçta, adım adım fotoğrafçı olmaya başlıyorsun. Artık, enstantane, ISO, diyafram açılığı nedir hakimsin, konu seçimi hakkında da basit bilgilere sahipsin. Gerçi senin konun belli, kadınlar… Bu nedenle, öncelikle güzel bir gövde satın al ve üzerine 18 – 105 mm. bir lens takıver ve çekimlerine başla. Portre kesin çekeceğim diyorsan da bir 50 mm. sabit lens alıver deriz. Bu arada, zamanla ihtiyacın olacak lensleri keşfedeceksin ve kendine göre satın alıma başlayacaksın. Güzel sonuçlar alacaksın merak etme.
Hadi bize eywalla.
Basgann’a sor! Biz cevaplayalım…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com