Başgann ! Sana temel fotoğrafçılık ile ilgili naçizane bilgilerimizi aktarıyoruz. Fotoğrafta kompozisyon, temel fotoğrafçılık bilgileri, makine nasıl tutulmalı gibi bilgilerimizi tamamladık. Arada bir şey unuttuğumuzu fark ettik ki bayağı önemli bir konu. Fotoğraf makinesi satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor, fotoğraf makinesi nasıl seçilir?
Fotoğraf makinesi satın alırken öncelikle düşünmen gereken iki kıstas var diyebiliriz. Bu kıstaslar fotoğraf makinesinin özelliklerinden çok senin kişisel tercihin ve durumunla ilgili olan şeylerdir. Birincisi fotoğraf makinesini ne için alıyorsun ve ne için kullanacaksın. Profesyonel bir kullanım mı yapmak istiyorsun, yoksa laf olsun torba dolsun hobi olsun diye mi alıyorsun? Neleri fotoğraflamak istiyorsun? Portre mi, manzara mı? Sporcuları mı? Bu tip soruları cevaplaman gerekiyor. İkinci olarak da en büyük soru bu iş için ne kadarlık bir bütçe ayırmayı düşünüyorsun. İstediğin kadar paran olsun, hiç kimsenin sınırsız bir bütçesi olamaz. Zaten her zaman aldığının daha iyisi ve daha farklısı bir şekilde hayatında olmaya devam eder.
Bütçeni ayarlayıp; kafanda gelecekte neler yapmak istediğini kurguladıktan sonra da aşağıdaki önerilerimize göre kendini biraz daha iyi yönlendirebilirsin. Günümüz fotoğraf makinesi teknolojileri DSLR üzerine kurulmuş durumda. Bu nedenle, bu seçim rehberi daha çok DSLR bir makine alacağını varsayarak sana önerilerini sunuyor olacak. Gelecek ne getirir bilinmez, onu o zaman düşünürüz. Ne demişler, “Carpe Diem” yani günü yaşa…
Fotoğraf Makinesi Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fotoğraf Makinesinin Ergonomisi
Kendine bir fotoğraf makinesi satın alırken öncelikle o makine senin elindeyken sana neler hissettiriyor konusunu çözmelisin. O makine sana mı ait yoksa mutlu değil misin bunu keşfetmen gerekiyor. Ciddiyiz bu konuda Başgann! Fotoğraf makinesini eline alacaksın ve düşüneceksin.
Genel hissiyatının yanı sıra fotoğraf makinesinin eline oturuşuna bakmalısın. Elinde tutarken önemli olan tüm tuşlara erişimin, deklanşöre ulaşmandaki rahatlık gibi kıstasları değerlendireceksin. Ağırlık da ayrıca önemli bir kıstas, çünkü çekim dengeni ve uzun süreli çekimlerde kollarının yorulmasına neden olabilecek bir makine ile çalışmayı tercih etmeyebilirsin. Gerçi günümüzde neredeyse tüm makineler birbirine denk ağırlıkta. Aynasız olan makineler hariç, çünkü ayna sistemi olmadığı için makine doğal olarak daha hafif.
Makinenin dayanıklı bir makine olması ve uzun süre sıkıntı çıkarmaması önemli. Özellikle, gövde üzerinde kullanılan kalitesiz malzemeler zaman içinde aşınarak göze hoş gelmeyen bir görüntü oluşturabilir, arızalar çıkarabilir. Boşuna canının sıkılmaması için makiyi almadan kullanan birkaç kişiye durumu sorabilirsin.
Makine üzerindeki menü yapısı ve ayarlarının kolay yapılabiliyor olması da çok önemlidir. Çünkü, hızlı ayar yapabilmen o anı kaçırmaman için sana fırsat verecektir. Bu nedenle, makinenin menüsünün kullanımı ne kadar kolay ise, üzerindeki kısa yollar ne kadar rahat kullanılabiliyorsa, o makine birkaç adım öndedir.
Sensor
Fotoğrafçılıkta bir söyleyiş vardır. O da ne kadar büyük sensöre sahipseniz, o kadar iyi fotoğraf elde edersiniz söylemidir. Bu bir genelleme olmakla beraber, doğruluğu yadsınamaz. Neden mi? Ne kadar çok bir yüzey üzerine ışık alırsanız, o kadar iyi fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Full frame makineler isimlerini sensor büyüklüklerinden alırlar. “Full Frame” makineler fiyat olarak daha yüksek olmalarına rağmen verimlilik açısından ve size kazandırdığı yüzey genişliği aşçısından daha iyi performans göstermektedir. Örnek vermek gerekirse, “full frame” bir makine 24 mm. lensin odak uzaklığı ne ise tam olarak o odak uzaklığını yansıtırken; “medium frame” bir makinede “kırpma” faktörü vardır. Yani alan kırpılarak daha kısıtlı şekilde kullanılır. Zaten profesyonel kullanıcıların tercihi de “full frame” makinelerdir.
Megapiksel
Megapiksel herkesin kafasını karıştıran bir konu olmak ile birlikte bir makinede en son kafayı takmanız gereken özelliklerden birisidir. Megapiksel (MP), kameranın çözünürlüğünü anlatan bir terimdir. Ne kadar büyük ise o kadar kaliteli baskı alabilirsiniz.
10 MP üzerindeki her makine zaten mükemmel denebilecek kadar iyi performans gösterir. Eğer çok büyük profesyonel afişler bastıracağım, posterlerim olacak diyorsan yüksek mega pikselli kameralara yönelin derim ama eğer gidip de hobi olarak fotoğraf çekeceğim ve dost torba tombalak ile paylaşacağım diyorsan, yüksek mega piksel gereksiz.
Lensler ve Kalitesi
Birçok fotoğraf makinesi lensleri ile birlikte set halinde satılmaktadır. Bir makinenin gövdesi ve özellikleri ne kadar iyi olursa olsun üzerindeki lens kofta olsun, o makineden hayır gelmez. Bu nedenle, mega piksellere takılacağına lensinin hızına takılıp paranı lense harcamanı öneririz. Tabi, lensleri de ihtiyacın ne doğrultuda ise ona göre satın almalısın. Makro mu, mikro mu, portre mi,manzara mı senin bileceğin iş ama lensin hızlı olsun canımızı ye. Bunu da unutma! F değeri ne kadar sıfıra yakın o kadar ışık geçirgenliğin var demek, fotoğraf da ışık demek bunu biliyorsun.
ISO (ASA) değeri
ISO hakkında sana temel fotoğrafçılıktan bahsederken bilgi vermiştik. Fotoğrafın temeli ışığa dayanıyor biliyorsun. Işığı da en basitinden 3 değerle yönetiyorsun. Perde Hızı, Diyafram açıklığı ve ISO ayarı. Yalnız hatırlarsan, ISO fotoğrafçı için zurnanın zırt dediği noktada devreye giren bir unsur. Yani, ortam aşırı karanlık ise kullanılıyor ve kumlanmaya neden oluyor. Gerçi birçok makinede bu kumlanma nerede ise sıfırlanmış durumda. Her ne ise, fotoğraf makinesi alırken ISO olayına bir göz atman karanlık çekimler yaparken rahat etmeni sağlayacaktır. O nedenle, yüksek ISO değeri sağlayabilen makineler alman faydalı olur. Yalnız, aynı mega pikseldeki gibi çok fazla kafaya takacağın bir durum yok.
Makinanın desteklediği format
RAW formatını destekleyen bir makine alman önemli. RAW, yani fotoğrafın ham hali, hiçbir sıkıştırma işlemine girmemiş, işlenmemiş hali. Yani, en temiz şekliyle işlenebilir halidir. Bu nedenledir ki, RAW kaydı yapman hafıza kartında çok yer kaplasa da sana baskı vb. işlemlerde avantaj sağlar.
Aksesuarların Çeşitli Makinelerle Uyumu
Bu gerçekten kritik bir uyarı… Makineni aldın, sıkıldın ya da kullanamıyorsun. Ya da zamanı geldi ve artık yeni bir gövde satın almak istiyorsun. Eski lensleri, aksesuarları çöpe mi atacaksın? Ya da tam tersi her seferinde orijinal lens alacak paran yok ve yan sanayi satın alabiliyorsun. O zaman ne yapacaksın? Bu makine ile uyumlu olan yan sanayi ürünlerinin performansı, kalitesi ne, makine ile uyumlular mı gibi soruları cevaplaman gerekecek. Bizden sana küçük bir tüyo! Nikon ile Sigma, Canon ile Tamron lensler çoğu zaman daha iyi performans veriyor.
Deklanşör ve Otomatik Odaklanma Hızı
Bu iki özellik fotoğraf çekerken anı yakalamanı etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Deklanşörü hızlı bir makine alman senin o anı yakalaman için zaman kaybetmemeni sağlar ve görüntüyü istediğin anda çekmiş olursun. Bu nedenle, 2 saniyenin altında gecikme zamanına sahip makinelere odaklanman gerekir. Ayrıca, bir saniyede ne kadar çok seri poz çekebiliyorsan o kadar iyi fotoğraf çekme şansın var demektir. Diğer yandan otomatik odaklanma da sana zaman kaybettirir. Bu nedenle, hızlı bir şekilde odaklanabilen makine tercih etmen daha iyi anlar yakalamanı sağlayacaktır. Hiçbir kuş uçarken seni beklemez.
Optik Zoom
Makineyi alırken optik zoom’a sahip bir makine almanı şiddetle tavsiye ediyoruz. Dijital zoom teknolojisi sadece çektiğin fotoğrafı LCD ekran üzerinde büyüterek gösterir. Yani makinenin içerisinde bir işlevidir ve görüntü kalitesini kaybetmene neden olur. Optik zoom ise, senin fotoğrafını çektiğin objeye kendi istediğin oranda yakınlaşmanı, yine kendi seçiminle sağlamaktadır. Çok iyi bir anlatım olmadı galiba ama şöyle diyelim arkadaş birisi dijital, birisi el emeği göz nuru ve görüntü kalitesinde büyük kayıplar yok. Yani, Optik Zoom alacaksın.
Titreşim Engelleme
Genelde lens üzerinde bulunan bir özelliktir. VR lens tanımı buradan gelir. Yani, “Vibration Reduction” özelliğine sahip lens tanımı “VR” kısaltması ile yapılır. Bu özelliği sahip lens, sen çekim yaparken elinin titremesi sonucunda oluşabilecek görüntü kaymalarını minimuma indirger. Yani, fotoğraf makineni doğru şekilde tutuyorsan ama yine de hafif elin titrediyse, o fotoğrafı kurtarır. Bazı makinelerde bu özellik gövde üzerinde bulunur. Lensten bağımsız bir hal alır. Bu tip bir makine aldığında, lenslere çok yüksek paralar harcamak zorunda kalmazsın. Çünkü, VR lens her zaman daha pahalıdır.
Diğer
Pil ömrü, hafıza kartlarının boyutu, aksesuarlar da seçimini yaparken düşünmen gereken unsurlar arasında yer alıyor. Yalnız, çok fazla takılmanı gerektirecek bir durum yok. Yanında yedek pil, yedek hafıza kartı ve istediğin gibi satın aldığın aksesuarları her zaman taşıyacaksın. Bunun haricinde sana bir çok havalı şeyler sunulacak olabilir. Onları çok kafaya takma onlar şart değil, sadece kaymağı bu işin. Otomatik lens temizleme, GPS bağlantısı, Wi-Fi bağlantısı, bir çok olaylar olaylar…
Bro, biz olabildiğince durumu karıştırmadan sana anlatmaya çalıştık. Sen bu kriterlere göre kendi bütçene göre bir şeyler ayarlayacaksın artık. Ana kriterler haricindeki başka özelliklere çok takılma ve eline aldığında hangi makine ile iyi hissediyorsan o makineyi sahiplen. Gerisi zaten gelir…
Hadi bize eywalla…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com