• İyi Gelenler
    • ev dizaynı
    • fotoğrafçılık
    • genel kültür
    • gurme
    • ilişki
    • işler güçler
    • moda
    • müzik
    • seyahat
    • spor
    • üniversite hayatı
  • Kadınlara Sorduk
  • Editörler
    • sheymLıss
    • hayat defteri
    • rs
    • başgann
  • @basgannasor

dikkat ! fotoğraf makinesi lens tipleri -I-

Basgann · Ocak 12, 2016 · fotoğrafçılık, İyi Gelenler
19

Başgann! Artık biraz daha detaya girmenin vakti geldi. Fotoğraf makinesi nasıl alınmalı konusunda biraz daha bilgilenmiş durumdasın, peki ya diğer önemli parça yani fotoğraf makinesi lensleri hakkında ne kadar bilgilisin. Merak etme, biz burdayız ve fotoğraf makinesi lensi nedir ve konusuna senin için el atıyoruz.

Günümüzde fotoğraf makineleri üzerinde kendine ait lensleri ile satılmaktadır. Sanki bir promosyon misali bir adet 18-55 mm. lens fotoğraf makinesinin üzerine konulur ve sana sunulur. Halbuki fotoğraf makineni sadece gövde (body) olarak satın alabilir, üzerine de istediğin tipte lensi takabilirsin. Gerçi biz promosyon gibi verilen lenslere karşı değiliz, maliyeti düşürür ama ihtiyacın olmayacak bir lensi de sırf makine üzerinde satılıyor diye almanı da istemeyiz. Her ne ise konumuza dönersek, öncelikle sana “odak uzaklığı” mevzusunu anlatmamız gerekiyor. Kısacası, ilk konumuz odak uzaklığı nedir ve fotoğraf makinesi lens tipleri nelerdir?
 

Odak Uzaklığı Nedir?

Lens satın alırken öncelikli dikkat etmen gereken, o lensin makinenle uyumlu olarak çalışıp çalışmadığıdır. Sonrasında da o lensin odak uzaklığıdır. Odak uzaklığını kabaca tarif etmemiz gerekirse, bir lens ile ne kadar çok çekeceğin fotoğrafa yaklaşabildiğin (zoom yapabildiğin) konusu diyebiliriz. Yani, lens üzerinde ne kadar büyük rakam yazıyorsa, o kadar çok zoom yapabildiğin anlamına gelir.
 
Odak uzaklığının makinenin ön tarafından ya da en arka tarafından ölçümlendiği sanılsa da gerçek çok farklıdır. Odak uzaklığı, ışığın lens üzerinde kırıldığı nokta ile sensör arasındaki mesafeyi anlatır. Yani, fotoğrafın doğduğu nokta ile sensör arasındaki mesafeyi gösterir.
 
basgann-odak-uzakligi-nedir

Farklı Odak Uzaklıkları ve Lens Tipleri

Ultra Geniş Açı ( 14-24 mm.)

Bu tipteki lensler özel kullanım için üretilmektedir. Nedeni ise aslında göz ile göremediğin şekildeki genişlikte çekim yapmanı sağlıyor olmasıdır. Fotoğraf çekimini yaptığında aslında gözünle gördüğün objenin yapısını bozduğunu farkedersin. Ultra Geniş Açılı lensler genellikle çok fazla kişinin aynı anda bir fotoğrafa girmesi gereken anlarda ya da mimarı fotoğrafçılıkta kullanılır. Portre çekimleri için kesinlikle uygun değildir, çünkü objeyi tamamen göründüğünün dışında gösterir.
 

Geniş Açı (24-35 mm.)

Bu açıya sahip lensler genelde “full frame” makinelerin üzerinde standart olarak verilmektedir. Full Frame makinelerde, 24 mm. tam olarak objenin düzgün görüntülenmesinin sağlandığı odak uzaklığıdır. Bu nedenle, objeler doğal halleriyle görüntülenmeye başlar. Genel olarak gazetecilerin kullandığı lenslerdir. Görüntü içerisine yeteri kadar çok konuyu ve özellikle ana konuyu almayı sağlar.
 

Standart Açı (35-70 mm.)

Bu lensleri kullandığın zaman, sonuç olarak gözünle neyi görüyorsan; onu tam anlamıyla alırsın. En kullanışlı lenslerdir. İstediğin an istediğin objenin fotoğrafını çekebilirsin. Yemeklerden, arkadaşlarının portrelerine…Standart sabit bir lens almak istiyorsan da 50mm. f1.8 ya da daha düşük f oranına sahip bir lens alman işini görecektir. Tam anlamıyla temel bir lenstir ve bir çok iş için kullanabilirsin. Özellikle, portre çekimleri için çok başarılı lenslerdir.
 

Hafif Telefoto (70-105 mm.)

Standart olarak makine üzerinde kullanıcılara sunulan lens tiplerinin son noktası 85mm. gibi düşünülebilir. Bu nedenle, telefoto lenslerin başlangıç noktası 85mm. denilebilir. Portre çekimleri için ideal lensler bu aralıktadır. Yüze odaklanmayı ve arkadaki görüntüyü yok etmeyi sağlar.
 

Telefoto (105-300 mm.)

Bu tip lensler çok uzak mesafelerden çekim yapmanızı sağlar. Binaların üst katlarından, ağaçların arasına kadar bir çok noktayı sana yakınlaştırır. Mimari çekimler ya da geniş açı sekimler için uygun değillerdir. Genelde sporcu ya da hayvan çekimlerinde kullanılır. Yani, tam anlamıyla çekimini yaptığınız objeye yakınlaşamadığınız anlarda kullanılır.
 

Balık Gözü (özel kullanım)

14 mm.nin altında da lensler bulunur. Bu lensler tamamen özel çekimler için kullanılır. Balık gözü denilen objektifler bu noktada yer almaktadır. Neredeyse merkezindeki objenin etrafındaki tüm alanı görüntü içerisinde alır.
 

Süper Telefoto (özel kullanım)

300mm.nin üzerinde de lensler bulunur ki bu lensler gerçek anlamda profesyonellerin kullandıkları lenslerdir. Süper telefoto lensler olarak literatürde geçerler. Savaş habercileri, spor muhabirleri buna birer örnek olabilirler. Aklında bulunsun.
 

Makro (özel kullanım)

Makro olarak kabul edilen lensler 1:1 oranında fotoğraflanan objeyi yansıtan lenslerdir. Bu nedenle, bir objeye en çok odaklanıp, yakınlaşarak fotoğraflayabileceğin lensler makro lenslerdir. Normal lenslerin çok daha ötesinde yakınlaşma sağlar.
 

Odak uzaklığının Fotoğraf Üzerine Etkisi

Farklı odak uzaklıkları, aynı objeyi, aynı mesafe üzerinden farklı perspektif ve uzaklıklarda yansıtır. Telefoto Objektifler arka alandaki objeleri çekmen için daha az alan sağlarken, geniş açılı objektifler arka alandaki bir çok farklı detayı da fotoğraflayabileceğin genişliği sağlar.
 
basgann-farkli-odak-uzakliklari
 
Odak uzaklıkları makinenizin sensörünün full frame mi, yoksa medium frame mi olduğuna göre değişiklik gösterir. Sonuçta, medium frame makinelerde “kırpma faktörü” devrededir. Yani, lensin üzerinde yazan odak genişliğini kullanamazsın. Aklında bulunsun.
 
Kısacası, mevzu budur. Lens seçimi yapmadan önce gerekli olan bilgilerin ilkini ve lens (objektif) çeşitlerini sana olabildiğince basit hali ile anlatmaya çalıştık. Bundan sonraki aşamalarda güzel bir portre lensi almanı öneriyoruz. Yani standart bir sabit lens. Kadınları fotoğraflayacağız. Fotoğraftaki konu seçimimiz gayet net, o yüzden. Dağı, taşı kim ne yapsın!
 
Hadi bize eywalla,
 
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com

  Facebook   Pinterest   Twitter   Google+
fotoğraf çekfotoğraf çekme tekniklerifotoğraf düzenlemefotoğraflarilk fotoğraf makinesi
  • Hayat Defteri ! Yalnızlık
    Kasım 17, 2015 · 0 yorumlar
    Hayatta bu kadar korkulan ama yaşandığında insana bu kadar çok şey öğreten bir
    748
    57
    Read more
  • DISCLAIMER ! Oreo ile kahve mi, süt mü?
    Mayıs 22, 2015 · 0 yorumlar
    Uyarı: Her zamankinden getir başgann.   Dünyadaki en önemli
    414
    54
    Read more


Copyright © 2015 Basgann.com. Tüm hakları saklıdır.
Bumerang - Yazarkafe