O kadar viski, şarap, votka yazdık; rakıyı yazmazsak ayıp olurdu. Evet, Başgann günün degustasyon yazısı rakı üzerine, yani rakı nedir? Yunanlı kardeşlerimize göre Uzo, Balkanlara göre Mastika (sakızlı), Asyalı arkadaşlarımıza göre de Arika’dır. Gerçi tatları, dokuları ve içim keyifleri ayrıdır hepsinin. Sonucunda, Rakı bu işin en güzeli ve en özelidir. Adab-ı ile içilir. Bugün sana olabildiğince tattığımız farklı rakılardan bahsediyor olacağız. Başlıyoruz… Kafalar 1000 ile 1500 arasında…
Rakı nedir?
Şimdi rakı Başgann, özenle seçilen üzümlerden yapılan bir içkidir. Suma, tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılır. Sonrasında da bakır imbiklerde anason tohumu ile ikini kez distile edilerek elde edilir. Sonrasında isterseniz, 3. Kez distile edebilirsiniz. Böylece, daha yumuşak içimli bir rakı elde edersiniz. Unutmadan! Rakı anason yerine, sakızla da üretilebilir.
İmbikleme (damıtma) işlemi ise, 3 aşamalı bir işlemdir. Her aşamasında farklı damıtılmış bir ürün elde edilir. Damıtılma işleminde suma kaynatılmaya başlar; alkol 78°C derecede buharlaşmaya başlar. Su ise 100°C’de kaynadığından ötürü sumanın içerisinde kalmaya devam eder. Buharlaşma esnasında alkol tekrar imbiklerde yoğunlaştırılır ve damla damla imbikten akıtılmaya başlar. İşte, bu işlem tam 3 aşamadır ve 3 farklı göbekte alkol birikir. Biraz karmaşık oldu ama anlatabildik diye düşünüyoruz.
Peki bu rakının kökeni neresidir? Kimine göre Arap Dünyası, kimine göre Hindistan, kimine göre ise Sicilya. Evet Başgann! Sicilya çünkü İtalyan’lar imbikten çıkan alkole kayıtlara göre ilk kez anason karıştırarak “Tutone” adlı içkiyi yapıyorlar. Bugün de zaten İtalyanlar anasonlu içkilere “Sambuka” diyorlar. Demek ki, güzelim rakının kökeni İtalyan olabilir. Her ne ise, diğer taraftan sadece Türkiye’de üretilen rakısı Türk Rakısı olarak adlandırılır. Bunu da bilmem kaç no.lu kanunumuz söyler. Haberin ola…
Tekirdağ Rakısı
%100 yaş üzüm suması kullanılarak yapılmaktadır. İlk (baş) ve son damıtılan ürünü ortadaki üründen ayırıyorlar. Sonrada ortadaki ürünü ikinci bir damıtma işleminden geçiriyorlar. Bu ürün 1 ay ile 4 ay arasında meşe fıçılarda bekletiliyor. Şişelenmeden hemen önce son kez filtreden geçiriliyor. Rakının içerisinde kullanılan su Çorlu şehrindeki özel artezyen kuyularından elde ediliyor. Alkol oranı %45.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Sek ya da 1/3 oranında su ile karıştırılarak içilir.
Yeni Rakı
En az %65 oranında kuru ve yaş üzüm suması kullanılarak üretilir. İçeriğinde 20 farklı üzüm çeşidi kullanılmaktadır. Anason bakımından göreceli olarak piyasadaki diğer rakılara göre zengin bir rakıdır. Batı Anadolu bölgesinden yetişen yoğun yağ eteri içeren anasonlar üretiminde kullanılır. 7 ayrı damıtma noktasında farklı işlem görür. Bakır imbiklerde damıtılır. Piyasadaki en sert rakılar arasında yer almaktadır. Alkol oranı %45.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Damak tadına göre su ile karıştırılarak içilir.
Tekirdağ Altın Seri Rakısı
%100 yaş üzüm suması kullanılarak üretilir. Sınırlı üretim bir rakıdır. Özel seçim üzümlerden elde edilir. Damıtılan orta ürünler alınarak, tekrar filtrelenir. Meşe fıçılarda 3 ay bekletildikten sonra içime hazır hale gelir. Çok yoğun olmayan, hafif anason kokusuna sahip bir üründür. İçimi kolaydır. Alkol oranı %45.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Yarım kadeh su, yarım kadeh rakı ve 1 adet buzla içilmesi önerilir.
İzmir Rakısı
Ege bölgesine has yaş ve kuru üzümlerden elde edilen suma ile üretilir. Bölgenin anason tohumları ile zenginleştirilir. Anasonlar taş değirmenden geçirildikten sonra, bakır imbiklere 2 kez damıtılır ve imbiğin ortasında kalan rakı şişelenir. Yoğun anason ve güçlü bir aromaya sahiptir. Alkol tadı hissedilen bir rakıdır. Alkol oranı %45.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Sek ya da damak tadına göre su ile karıştırılarak içilir.
Altınbaş Rakısı
En üst kalitedeki üzümler ve anason bu rakının üretiminde kullanılmaktadır. Üretiminde kullanılan su yumuşak içimli sudur. Bu nedenle, içimi kolay bir rakıdır. Şekerli bir tada sahiptir. Bakır imbiklerin göbek kısmından alınarak üretilmiştir. Anason oranı göreceli olarak, eş değerdeki diğer rakılara göre daha çok hissedilir. Alkol oranı piyasadaki rakılara göre daha yüksek olmasına rağmen içimi rahat bir rakıdır. Alkol oranı %50.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Sek ya da 1/3 oranında su katılarak içilmelidir.
Kulüp Rakı
Üretiminde en üst kalite üzümler ve anason kullanılmaktadır. Üretim esnasında kullanılan su yumuşak içimli sudur. İçimi rahat ve kendine has yumuşak dokuya sahip bir rakıdır. Şekerli tada sahiptir. Rakının damıtılması sırasındaki göbek kısmı alınarak üretilir. Kulüp Rakı’nın en önemli detayı etiketidir. İhap Hulusi – Türk reklamcılığının ağabeylerindendir kendisi- ve dostu Fazıl Ahmet Aykaç etikette rakı sofrasında resmedilmiştir. Alkol oranı %50.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Sek ya da 1/3 oranında su katılarak içilmelidir.
Sarı Zeybek
6 ay boyunca meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan sumadan elde edilen bir rakı. Yaş üzümden üretiliyor. Tefenni bölgesinden gelen anason kullanılıyor. Sarı Zeybek 2 kez distile ediliyor ve dinlendiriliyor. Sarı Zeybek, meşe fıçılarda dinlendirildiği için meşenin kendine has kokusu da rakıya yansıyor. Ayrıca, Sarı Zeybek’in rengi biraz daha farklı, bunun da nedeni meşe fıçılarda uzun süre bekletilmesi. Unutmadan! Bekletilen meşe fıçılar özel araştırmalar sonucunda üretilen meşe fıçılar. Rakıya en uygun tipteki meşe fıçı tipi araştırmalar sonucunda Fransa’da bulunup, Türkiye’ye getirtilmiş. Alkol oranı %45.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Sek ya da 1/3 oranında su katılarak içilmelidir.
Efe Rakısı
Anadolu’dan gelen üzümler, Çeşme bölgesinden gelen anason ile damıtılıyor. Bu nedenle, suması tamamen kendine has bir rakıdır. Anason tadı muadillerine göre çok daha hafif hissedilir. Burun ve ağızda ağır bir tat bırakmayan yapıya sahiptir. Alkol kokusu olabildiğince azaltılmış; yumuşak bir içime sahip bir rakı üretilmiş. Alkol oranı %45.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Damak tadına göre su ile karıştırılarak içilir.
Efe Yaş Üzüm Rakısı
Ege Bölgesi’ne ait Sultaniye ve Razaki üzümleri kullanılarak üretiliyor. Bakır imbiklerde bölgeden gelen anason tohumları ile yavaşça damıtılıyor. Normal dinlendirme süresi olan 2-3 aylık sürecin 2 katı süre bekletiliyor. Bu da hafif bir tat elde edilmesini sağlıyor. Tek handikapı sınırlı sayıda belirli dönemlerde üretilmesi nedeni ile bulunması zor olması. Alkol oranı %45.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Sek ya da 1/3 oranında su katılarak içilmelidir.
Kara Efe Rakısı
%100 sumadan üretilmektedir. Bakır imbiklerden üç kez geçirildikten sonra elde edilen ürün kullanılır. Üretiminde Bozdağ suyu kullanılmaktadır. Yumuşak içimli bir sudur. Yüksek alkol oranına rağmen, alkol tadı fazla hissedilmeden içilebilen bir rakıdır. Dengeli bir anason tadı alıyorsunuz. Anason tadını hafifçe damağınızda hissedebilirsiniz. Alkol oranı %47.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Sek ya da 1/3 oranında su katılarak içilmelidir.
Beylerbeyi Göbek Rakısı
%100 yaş üzüm sumasından elde edilen bir rakıdır. Yüksek kaliteli Ege üzümleri kullanılarak üretilir. Suması 3 kez distile edilir. 3 kez damıtıldıktan sonra üretilen ilk rakıdır. Göbeğin, göbeği olarak tabir edilen en orta kısımda damıtılan ürün kullanılır. Rahat içimli ve doygun bir rakıdır. Piyasada bulması zor bir rakıdır, Ege Bölgesi’ne yolunuz düşerse kaçırmayın. Alkol oranı %47.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Sek ya da 1/3 oranında su katılarak içilmelidir.
Anadolu Boğma Rakı
%100 yaş üzüm sumasından üretiliyor. Bakır imbiklerde damıtılan suma 3 kez distile ediliyor ve göbek kısmındaki ürün rakının üretiminde kullanılıyor. Anadolu Boğma rakının en büyük özelliği sıfır şeker kullanılması. Yani tamamen üzümden gelen doğal şeker ile üretiliyor olması. Bu nedenle, farklı ve özel bir tada sahip. İçimi rahat ama bir o kadar da alkolünü hissettiren bir rakı. Alkol oranı %47.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Sek ya da 1/3 oranında su katılarak içilmelidir.
Yeni Rakı Ala
Elle toplanan ve sadece güneş ışığında özel askılara asılarak kurutulan üzümlerden elde edilen bir ürün. %100 üzüm suması kullanılıyor. 3 kez damıtılan ürün, özel meşe fıçılarda bekletildikten sonra elde edilen bir rakı. İçimi rahat ve daha çok ev dışı tüketim noktalarında bulabileceğiniz bir ürün. İçimi hafif ve alkol tadını hissetmediğiniz bir rakı. Alkol oranı %47.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Sek ya da 1/3 oranında su katılarak içilmelidir.
Tekirdağ No:10
%100 yaş üzümlerin sumasının ve anasonun damıtılarak üretilmiştir. 3 kez distile edilen bir üründür. İsmini üretildiği bakır imbikten almış, ödüllü bir rakıdır. Yani, 10 numaralı el yapımı bakır imbikten alınan ürünün son halidir. Ağızda kayıp giden bir hissiyatı vardır. Rakının kaymağı denilir. Tok ve dolgun bir damak tadı bırakır. Alkol oranı %47.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Sek ya da 1/3 oranında su katılarak içilmelidir. Buz ilave edilmemeli.
Saki Siyah Üzüm Rakısı
Yüzde 100 siyah üzümden damıtılmış sıfır şeker içeren sınırlı üretim bir rakıdır. 10 kez filtre edilmiştir. 10 ay da dinlendirilmiştir. Yoğun anason ve üzüm alkolü hissediliyor. Ama dengeli durumda olduğu için içimi kolay. Ağızda dolgun, yoğun ve kalıcı bir tat bırakıyor. Kaymaksı bir rakı tabiri bu rakıda da geçerli. Alkol oranı %45.
8-10 derece ideal içim sıcaklığıdır. Sek ya da 1/3 oranında su katılarak içilmelidir. Buz ilave edilmemeli.
Artık rakı çeşitlerine hakimsn, bro. Damak tadına göre farklı rakılar nasıl elde ediliyor, hazırlanıyor biliyorsun. Sana kendi bildiğimiz rakıları da öneri olarak verdik. Bir de rakı adabını oturttun mu, senden ötesi yok… Diyeceğimiz tek bir şey kalıyor. “Drink Responsively” yani “Adam gibi iç” arkadaş. Başgann’a yakışır şekilde…
Hadi bize eywalla…
Başgann, senin için yazdık. Dahasını da yazacağız sen yeter ki, Başgann’a sor.
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com