Kış geldi Başgann! Havalar soğuk ve yağmurlu. Havada bulutlar, hafif dumanlı günler içerisindesin. Dışarı adım attığında hafif bir ürperti, titreme halindesin. Demek ki sıkı giyinmemişsin. Artık bir palto lazım sana? Peki, konu hakkında ne kadar bilgilisin, ne kadar hakimsin konuya? Herkes kadar değil mi? Bir Başgann olarak, bir adım öne geçmen gerek biliyorsun. Bu yüzden palto nedir, palto çeşitleri nelerdir ve palto alırken nelere dikkat etmen gerekiyor senin için hazırladık. Başlıyoruz…
Palto göreceli olarak bir erkeğin gardrobunda bulunması gereken ürünler arasında yer alıyor ve yine göreceli olarak dolabındaki bir çok materyale göre daha pahalı bir ürün. Yani t-shirt ya da kazak alıyormuşçasına sürekli gidip gelip mağazalardan palto satın alamazsın. İstediğin kadar paran olsun, bunu yine yapmazsın, Başgann! Bu nedenle, paltonu satın alırken ince eleyip; sıkı dokumanda fayda var.
palto alırken nelere dikkat etmeli?
Satın alacağın paltoyu her mevsim kullanamayacağın kesin. Kış aylarında ve yağmurlu sonbahar aylarında aktif olarak kullanacaksın. Yani, 1. kural mevsim koşullarına dikkat etmenin gereklililiği. Hiçbirimizin kutuplarda yaşamadığı bir gerçek, bu nedenle o her tarafından kürkler fışkıran modelleri ne yapacaksın? Öncelikle, basit ve ihtiyacını gören doğru ürünleri tamamlamalısın. Plato’yu birçok kıyafetinle uyumlu bir şekilde kullanabilmelisin. Bu nedenle, renk seçimini de dikkat etmeni öneriyoruz. Ve tabi ki palto üzerinde emanet durmamalı. Biliyorsun, üzerine aldığın her kıyafet üzerine doğru şekilde oturmalı, fit bir görüntü vermeli. Bu da ikinci kuralın olsun.
Yünlü ve pamuklu kumaşları tercih etmen, terleme ve sağlık açısından seni rahatlatacaktır. Ayrıca, daha net bir görüntü elde edeceksindir. Dediğimiz gibi kutuplarda yaşamıyoruz; bu nedenle de daha orta kalınlıkta kumaşları tercih etmen seni rahatlatacaktır. Ayrıca, paltonun etiketine bir göz atman senin avantajın olacaktır. Sonuçta, kumaş ile ilgili en doğru bilgi etiketinde yazmakta. Ayrıca, bir çok kumaşın üzerine yağmur vb. koşullara dayanabilmesi için kaplama yapılmaktadır. Bu konuda da bilgilenmen önemli. Sonuçta, sadece soğuk günlerde değil; yağmurlu günlerde paltonu giyineceksin.
Son olarak, paltonun kesimine dikkat etmelisin. Ne kadar düzgün ve üstüne oturan bir kesime sahip. Dikişleri düzgün bir şekilde dikilmiş mi? Kapitone dikişleri nasıl yapılmış? Sağlam mı? yoksa yamuk yumuk bir şekilde mi? ilerliyor. Bunların hepsi önemli. Ayrıca, iç malzemesi de önemli sonuçta seni sıcak tutacak bir ürün satın alıyorsun ve iç malzemesi de seni sıcak tutacak en önemli materyal. Ayrıca, bazı iç malzemeler ıslandığında çok kötü hale gelebiliyor. Hatta, koku yapabiliyor. Bu nedenle, dikkatli olmalısın Başgann!
palto tipleri neler?
Basgann! Biz sana bugün burada en klasik kesim ve tarzlar hangisi ise onları anlatacağız. Yani dönemin trendlerini değil, her daim düzgünce kullanabileceğin tipleri anlatıyor olacağız. Böylece, ihtiyacın olmayan sadece dönemsel bir tarzı yaratan bir ürün alman yerine, her daim birçok kış ayında kullanabileceğin bir palto almanı sağlayacağız. Yani, kesin dönüş alacaksın.
Denizci tipi palto (pea coat)
Genelde koyu tonlarda, lacivert ağırlıklı olarak düşünebileceğin; kalın yün kumaşlı, düz kesime ve geniş yakalı modele sahip paltolardır. Genelde denizcilerin kullandığı bir model olduğu için denizci tipi ya da gemici tipi olarak anılır. Yakaları da denizden gelen dalgaların sıçradığında seni ıslatmaması için geniştir, aklında bulunsun. Tabi ki ürün denizcilere ait olduğu için ve aslen geçmişi Fransız denizcilere dayandığı için bir erkeğin olmazsa olmazları arasında, nedenini sen anladın bro.
Trençkot (trench coat)
Trençkot her zaman moda olan ve kalın kumaşlı alternatiflerine göre çok daha hafif kumaşlar kullanılan bir üründür. Genel olarak, yağmura dayanıklı olarak tasarlanır. Yani, tam bir kurtarıcıdır. Yün ya da pamuklu kumaştan yapılan poplin kumaş kullanılarak trençkot yapılır. Yani hem suya dayanıklıdır, hem de hafif yapıya sahiptir. Poplin, düz dokumalı çizgisiz kumaş demek. Unutmadan! Tabi ki, trençkot seni en çok sıcak tutacak alternatif değildir. Çünkü ince yapılıdır. Daha dayanıklı bir alternatif arıyorsan da gabardin dokuma tarzı ile dokunmuş trençkot alternatiflerine el atmanı öneriyoruz. Gabardin mi? Normal kumaşlara göre daha sık dokunmuş yünlü ya da pamuklu kumaş diyebiliriz.
Mont Kaban (down coat)
Üşümemek ve sonucunda donmamak senin için stilinin önünde ise, yegane kullanılman gereken alternatiflerden birisi mont kabanlar. Dağlara taşlara tırmanıp, soğuk ortamlara girip çıkıyorsan; içi düzgünce dolgu malzemeleri ile doldurulmuş bir monta sahip olman seni çok rahat ettirecek. Bu tip bir kaban zaten seni iş hayatının vazgeçilmezi smart casual giyim tarzının bir tamamlayıcısıdır. Bunu da bir kenara yaz. Bu tarz kabanların üzerine tam şekilde oturması ve slim fit görüntü oluşturması en çok dikkat edeceğin ayrıntılardan birisidir. Bir takım elbise üzerine giyindiğinde de takımının üstünü düzgün bir şekilde kaplamalıdır. Yani, satın alırken en çok dikkat etmen şey üstüne nasıl oturduğudur.
Pardesü (over coat)
Zamanında en resmi kıyafetlerden birisi sayılsa da artık her türlü kıyafet ile giyilebilen bir alternatif olmuş palto türüdür. Minimalist giyim tarzının bir temsilcisi olması nedeni ile de en çok tercih edilen giyim materyallerinden birisi halini almıştır. Yün ya da kaşmir kullanılarak dikilmiş ve doğal malzemeler kullanılarak tasarlanmış düğmelere sahip olan modelleri ise üst düzey bir giyim tarzını yansıtmayı sürdürmüştür.
Pardesü tipi bir palto alıyorsan eğer, omuz bölgesinin oturuşuna dikkat etmelisin. Omuzlarının biraz daha kollarına göre dışa taşmış ve geniş görünüyor olması önemlidir. Ayrıca, slim fit bir duruşu olmasına rağmen, bol bir döküm hissiyatı vererek diz ve kalça bölgesinin arasında bitmelidir. Pardesü satın alırken doğal renkler içerisinde seçim yapmış olmak, seni yapacağın kombinasyonlar konusunda da bir adım öne geçirir. Böylece, neredeyse dolabındaki her şeyi bu pardesü ile kullanabilirsin, koşu kıyafetlerini bile.
Konuyu toparlamak gerekirse, palto satın alırken bir çok kıyafete göre daha fazla harcama yapman gerekiyor. Bu nedenle, kalite en önemli kriterin olmalı. Yoksa, sürekli yatırım yaparak paranı sokağa atmış olursun. Lacivert, siyah ve gri renkler, her zaman geçerli ve moda renklerdir. Bu renkler, neredeyse tüm renkler ile uyum içerisinde kullanabileceğin renklerdir. Bu yüzden uçuk kaçık renklerden uzak durman hem seni hem de bütçeni rahatlatır. Kısacası, budur…
Hadi bize eywalla…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com