Başgann! Fotoğrafcılık ilginç bir hobi, ilginç bir meslek. Kendi içerisinde kuralları olan ve kendi içerisinde bir dile yani jargona sahip olan bambaşka bir Dünya. Bu nedenle, bazen çok basit olan bilgiler insanın gözünde büyüyor ve çok kompleks bilgiler gibi aklımıza yansıyor. Kompleks görünen bu konulardan bir tanesi de fotoğraf makinesi lensleri üzerinde yazılan çizilen rakamlar ve anlamları. Bugün sana lensler konusuna iyice hakim olman için fotoğraf makinesi lensleri üzerinde yazılı olan rakamların anlamlarını anlatıyor olacağız. Böylece, fotoğraf makinesi lensi nasıl satın alınır konusunda da biraz daha seni rahatlamış olacağız.
18-55 mm. benzeri terimler
Bu ibareler lensinin odak uzaklığını gösterir. Odak uzaklığı konusuna zaten hakimsin, ama gözden kaçırdıysan ya da hatırlamak istiyorsan; odak uzaklığı nedir? konusuna bir daha bir göz atıver. 18mm. lensin geniş açısını temsil eder; 55mm. ise daha dar bir açıdır. Yani, zoom yaptığında (yakınlaştırma yapınca) ulaşacağı odak uzaklığıdır. “mm.” ne dersin, bildiğin ilkokul matematik. Yani “milimetre”nin kısaltması.
1:3.5-5.6 benzeri terimler
En düşük ve en yüksek diyafram açıklığını anlatır. Yani, fotoğraf makinesi içerisine ne kadar ışık alabileceğinin göstergesidir. Rakam küçüldükçe o kadar çok ışık makine içerisine girer. Detaylar için temel fotoğrafçılık ile ilgili yazıya bir göz atman iyi olacaktır. Bazı lenslerde ise 1:2.8 gibi rakam görebilirsin; bu o lensin f/2.8 diyafram açıklığında çekim yaptığını gösterir. Ya da 3.5-5.6 ibaresi görebilirsin. Bu da zoom yaptığında diyafram açıklığının f/3.5’ten f/5.6’ya düştüğünü anlatır.
Ø52mm benzeri terimler
Bir lensin çapını temsil eden rakamdır. Önemli olmasının sebebi lensin için satın almış olduğun kapak ya da filtrelerin çapının da belirtilen değerde olması gerekliliğidir. Sonuçta, tam olarak oturmayan kapak ya da filtreyi kullanamazsın.
Macro 1:2 / 1:1 benzeri terimler
Makro lensler 1:1 oranında görüntü vermektedir. Bu nedenle hangi objeyi çekersen çek fotoğraf makinenin sensörü üzerinde aynı boyutta görüntü elde edersin. Yalnız 1:2 oranına sahip ve üzerinde makro yazan lensler de bulunmaktadır. Bu lensler aslında makro lens değildir ama standart lenslere göre daha iyi performans verirler. Genellikle, telefoto lensler üzerinde bu tanımı bulabilirsin.
HSM / USM benzeri terimler
Lensin üzerindeki ya da fotoğraf makinenin üzerindeki motorun tanımlamasıdır. Motorun ne kadar sessiz çalıştığını ve hızlı çalıştığını anlatmaktadır. Bu motorların genel adı SWM (silent wave motor) olarak geçer ama her marka üzerinde ayrı bir motor tipi ve tanımı bulabilirsin.
-Nikon lens üzerinde AF-S (auto focus silent)
-Canon lens üzerinde USM (ultra sonic motor )
-Sigma lens üzerinde HSM (hyper sonic motor )
-Tamron lens üzerinde USD (ultra silent drive
-Sony lens üzerinde SSM (super sonic motor)
-Olympus lens üzerinde SWD (supersonic wave drive)
-Pentax lens üzerinde SDM (supersonic dynamic motor)
-Panasonic lens üzerinde XSM (extra silent motor)
-Tokina lens üzerinde SDM (silent drive module)
II terimi nadir?
Adı üzerinde Başgann! Bir lensin ikinci ve daha geliştirilmiş bir versiyonu çıkmış ise o lens “II” ibaresi ile piyasaya sürülür. Lensin optik kalitesi arttırılmış, titreşim önleyici özelliği değiştirilmiş vb. durumlar olmuş olabilir. Bu ne demektir dersen, bu lenslere daha fazla para ödersin demektir. Ne de olsa eski popüler lensin yeni versiyonudur.
İşte budur Başgann! Sana fotoğraf makinesi lensleri ile ilgili anlatabileceğimiz en sağlam bilgilerden birisini de aldın. Artık daha bilinçli bir tüketicisin ne aldığını daha iyi biliyorsun. Eski versiyon mu, yeni mi? Odak uzaklığı benim için yeterli mi? Diyafram açıklığı, ışık geçirgenliği yeterli mi? sorularını lensin üzerini okuyarak cevaplayabilirsin. Hadi kap lensleri ve makineni fotoğraf çekmeye. Neyi çekeceğini sen çok iyi biliyorsun, anladın onu sen (kips)…
Hadi Eywalla…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com