Eğer kapalı alanlarda flaş kullanmadan fotoğraf çekiyorsan ve fotoğrafların hafif portakal rengine çalıyorsa işte o noktada beyaz dengesini öğrenmen gerekir Başgannn!
İlk aşamalarda beyaz dengesini anlamak ve kullanmak sana çok karmaşık gelebilir. Ama zaman içinde mantığını oturtunca artık bir alışkanlık olarak kullanmaya başlayacağın bir makine ayarı olacağı konusunda sana garanti veririz. Ve bu sayede çok daha iyi fotoğraflar çekebileceğinin garantisini.
Beyaz Dengesi Nedir?
Beyaz dengesi (white balance) fotoğraflarınızdaki renklerin gerçeğe yakınlığını belirler. Aslında çektiğin fotoğraf üstündeki sıcaklığı ya da soğukluğu ölçümleyen bir ayardır. Bu ayar direk olarak ortamdaki renklerin sıcaklığının dengesini sağlıyor yani Başgann!
Beyaz dengesini ayarlaman çektiğin fotoğrafın doğal görünümünü elde etmen için sana kolaylık sağlayan bir özellik. Yani, fotoğrafının olduğundan farklı görünmesine engel oluyor. Konuya tam girişmeden once de şunu bir kenara yazmanı öneriyoruz. Yansıyan ışığın beyazlığı ortam sıcaklığına göre değişir.
Beyaz Dengesinin Kullanımı
Günümüz teknolojileri beyaz dengesinin sağlanması için iki seçenek sunar. Otomatik olarak beyaz dengesini ayarlayan bir fonksiyon ve tabi ki bunun tam tersi olan el yordamıyla yapabildiğin ayarlar.
Otomatik kullanımı, güneşli ortamlarda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Ama kapalı ortamlara ya da daha loş alanlara girdiğinde bu durum değişir. Otomatik ayar tam performans göstermez. Kapalı ortamlarda genelde tungsten ışık kullanılır. Bu ışıkta otomatik ayarlar beyazı tam olarak algılanamaz ve sonuç renklerin tam yansımaması olarak fotoğrafına yansır.
Tipik SLR makinelerde beyaz dengesi;
–Otomatik /Auto: güneş ışığı altında kullanım için uygundur.
–Güneş ışığı / Sunlight: Otomatik mod yerine gün ışığı altında kullanımını öneriyoruz. Kesinlikle çok daha iyi performans veriyor.
–Gölge / Shade: Otomatik mod çekimi gölge altında soğuk renkleri çok yansıtabilir. Bu nedenle, bu ayarın kullanılması önerilir.
–Bulutlu / Cloudy: Bulutlu havalarda kullanılması fotoğraftaki renklerin daha doğru şekilde yansımasını sağlar.
–Tungsten ışık: Evinizde kullandığınız ampul ışıklarının yansıdığı her ortamda kullanılması önerilir. Eğer otomatik kullanırsanız; fotoğrafınız ortam ışığı altında daha porkatal rengine çalarak çıkacaktır.
–Floransan ışık: Ofis ve hastane ortamları içinde kullanılan beyaz ışık gibi düşünebilirsin. Kısacası, floransan lambası olan her ortamda bu ayara geçmelisin. Otomatik ayar kullanılırsa; fotoğrafların daha soğuk renklere kayar, ve mavi tonlarında çıkar.
–Flaş / Flash: Kameranı flaş ile kullanırken kullanmalısın. Adı üstünde, flaş için. Böylece renkleri dengelersin.
–Kişisel / Custom Ayarını makinenin gri tonlamasına göre yaptığın özel ayar. Yani profesyonel kullanım olayları içinde bir mevzu.
–Sıcaklık / Temperature: Tamamen profesyonelliğin son noktasındaki ayardır. Ortamın sıcaklığına göre hesaplamalarını yapıp, Kelvin ayarını seçip çekimi yaparsın. Bu konu bayağı derin. Sadece, şimdilik şunu bil deriz. Güneş ışığı 5.200K ve tungsten ışık 3.200K civarındadır.
En iyi renk tonlamasını ve dengesini son iki ayarı kullanarak alabilirsin. Ama biz daha henüz konunun başındayız ve son iki ayarı kullanmak için bir çok deneme yapmış olman gerekiyor. Kısacası, bol bol deneme çekimi yapman gerekiyor. Gri ayarları için makinenin kullanım kılavuzuna bir göz gezdirmen gerekiyor. Kelvin için ise bir ısı ölçer bulundurman. Her ne ise, bu kadar kasmana şimdilik gerek yok Başgann!
Unutmadan! Tabi denemelerini yaparken mümkünse sonradan renklerde oynayabilmen için RAW yani ham olarak fotoğrafları çekmelisin. Geçmişteki temel fotoğrafçılık bilgilerini de kullanmayı unutmamalısın.
Hadi bize eywalla…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com