Basgann! Eğer hazırsan elektronik müziğin başladığı 80’li yıllardan bugüne kadar gelmiş geçmiş en iyi elektronik müzik örneklerini içeren bir liste ile karşındayız. Yani, arabada dinleyebileceğin dıptıslı müzikler gelmiştir. Kasede kaydedilebilir ve dinlenilebilir. Camlarını aç ve hoparlörleri son sese kadar aç. Kollar dışarı, dıp tıs dıp tıs ilerliyoruz. Gelmiş geçmiş en iyi elektronik müzikler burada…
Prodıgy – Smack My Bıtch Up
“Smack my bitch up” tekno efsanesi gruplardan Prodigy’nin 3. albümü olan “The Fat of the Land” içerisinde yer alan hit parçalardan birisidir. 1997 yılında dinleyicilere sunulmuştur. Şarkı klibindeki kadına karşı şiddet, seks, uyuşturucu sahneleri ve tabi ki klibin çekimlerindeki bilgisayar oyunu etkisi ile tepkileri üstüne çekmiştir. MTV tarafından klip yasaklanmıştır. Tepkilerin çığ gibi büyümesi şarkının tüm Dünya’ya yayılmasını sağlamış ve bir reklam başarısı olarak literatürde yerini almıştır. Prodigy yaratmış olduğu algının arkasında durmuş ve şarkı zaman içerisinde kült eserlere arasına girmiştir.
Change my pitch up
Smack my bitch up
Change my pitch up
Smack my bitch up
Orbıtal – Chıme
İngiliz elektronik müzik gruplarından Orbital’in ilk single çalışmasıdır. Şarkı 1989 yılında dinleyicilere sunulmuştur. Şarkı eski tip bir teyp kullanılarak, bildiğiniz kaset üzerine yapılan kayıttan ibarettir. Phil ve Paul Hartnoll kardeşler bu şarkıyı yatak odalarında otururken yapmışlardır. Maliyeti 1 doların altındadır ama Dünya üzerindeki en önemli elektronik şarkılardan birisidir. Şarkı kulaktan kulağa yayılarak, tüm İngiltere’ye oradan da Dünya’ya yayılmayı başarmıştır.
Enstrümental eser, söz yok Başgann
Gerald Sımpson – Voodoo Ray
“Voodoo Ray” 1988 yılında Gerald Simpson tarafından “A Guy Called Gerald” mahlası kullanılarak dinleyicilere sunulmuştur. Gerald Simpson bu şarkıyı yaptığında 20’li yaşlarında bir gençtir. Şarkının bu kadar başarılı olacağını tahmin etmiş midir bilinmez ama şarkı “Acid House Müzik” denince ilk akla gelen örneklerden birisi olmayı başarmıştır. Kayıtları sadece 2 gün sürmüştür; ama Dünya üzerindeki etkisi çok daha uzundur. Kısacası, gelmiş geçmiş en iyi tekno müzik eserleri arasında en kısa sürede yaratılanlar arasında yer almaktadır.
Hey hey hey yah
Hey-ya hey-hey-yah hey-hey-hey-hey-yah
Hey-yah a-ha ha ooh
(Voodoo voodoo ray ray hey-yah a-ha ha)
Frankıe Knuckles – Your Love
“Your Love” Chicago bölgesi house müzik oluşumunun ilk örneklerinden birisidir. Aslında şarkının ilk versiyonu Jamie Principle tarafından 1984 yılında yaratılmıştır ve sadece çift makaralı teyp üzerinde kullanılacak şekilde DJ’lere sunulmuştur. Şarkının sözleri, Jamie Principle’ın o dönemki kız arkadaşına yazdığı şiirin sözlerinden oluşmuştur. O dönem içerisinde Chicago gece kulüplerinde Frankie Knuckles sahnelerdedir ve bu şarkının ilk plak (vinil) kaydını alarak şarkıyı dinleyiciler ile paylaşır. Sonuçta da şarkı 1989 yılında en çok dinlenen şarkılar arasına girer.
When your body’s next to me I begin to sweat
When we touch I lose control
Now you know what’s next
Fantasizing all the time move your body next to mine
Aphex Twın – Wındowlıcker
İngiliz elektronik müzik sanatçısı Aphex Twin yani Richard D. James tarafından 1999 yılında piyasaya çıkarılan bir single. Şarkı çok kısa sürede İngiltere müzik listelerinde üst sıralara yükselmiştir. Şarkının melodisi içerisinde James’in kendi sesinin perdesi bilgisayar ile değiştirilerek kullanılmıştır. Yine melodi üzerinde bazı bölümlerde anlık olarak tüm enstrümanlar susar ve sadece aksak ritimli davul sesi kullanılır. Terminoloji istersen, “breakbeat”. Ve bazı anlarda bu davul sesleri farklı hızlarda yani farklı tempolarda çalınır. Bunun terminolojisi ise, “snare rush” olarak geçer. Yani, melodi bazen yükselir, bazen yavaşlar, bazen aksar, nota atlar vs. İşte bu James’in imzasıdır.
J’aime faire des
Craquettes au chien
Mmmmmmmm Mmmmmmmuuuaaoooo
Mmmmm Aaaaueeeeeuuuuu
Daft Punk – One More Tıme
Fransız elektronik müzik ikilisi Daft Punk 2000 yılında bu şarkıyı yaratmıştır. Şarkı 2001 yılı içerisinde de Daft Punk’ın “Discovery” adlı albümü içerisinde yer almıştır. Kısa süre içerisinde bir çok müzik listesinde birinci sırada yer alarak tüm Dünya’nın bildiği bir hit haline gelmiştir. Şarkının sözleri yorgunluğa direnişi anlatır. İnsanların tükenmişliğini ve yorgunluğunu unutması gerektiğini ve dans etmeye devam etmeleri gerektiğini söyler. Bu nedenle, çok sevilmiştir ve bir çok farklı versiyonu yapılmıştır.
One more time
We’re gonna celebrate
Oh yeah all right
Let’s start the dancing
Tıesto – Adagıo for Strıngs
Tijs Michiel Verwest! Yani 1969 doğumlu müthiş Hollandalı DJ Tiesto, bu şarkıyı 2005 yılında yayınladığı “Just Be” adlı albümünde dinleyicilerine sunmuştur. Dinleyiciler albümden önce şarkıyı 2004 Atina Olimpiyatları’nın açılışında dinlemişlerdir. Şarkı Dünya’nın sayılı klasik müzik sanatçılarından birisi olan Samuel Barber’ın bir piyano eseri olan “Adagio for Strings”in bir uyarlamasıdır. Tiesto’yu Tiesto yapan eserler arasında yer alır. Trance müzik denildiğinde akla gelen en önemli parçalardan birisidir. Ve zaten Dünya’nın gelmiş geçmiş en iyi elektronik müziklerinden bir tanesi olarak kabul edilir.
Enstrümental eser, söz yok Başgann
Model 500 – No UFO’s
1962 doğumlu bir tekno müzik üstadı olan amerikalı sanatçı Juan Atkins, sahne adları ile model 500 ya da Infiniti. Atkins 16 yaşında sintizayzır ile tanışıyor ve sintizayzır’ın yarattığı sesleri bir UFO’nun sesi ile bağdaştırıyor. 1985 yılında “Model 500” adlı kayıtlarını yapmaya başladığında “No UFO’s” adlı eseri ile Detroit ve Chicago bölgesinde müzik listelerinin en üst sırasına çıkıyor. Detroit doğumlu olması ve ilk eserlerinin Detroit çevresinde yaygınlaşması nedeni ile Detroit tekno müzik tarzının yaratıcılarından birisi olarak kabul görüyor.
They say, “There is no hope”
They say, “No UFOs”
Why is no head held high?
Maybe you’ll see them fly…
Porter Rıcks – Nautical Dub
“Porter Ricks”, 1996 yılında çıkarmış olduğu bu eser ile daha önceden yayınlamış olduğu eserlerinden farklılaşarak Detroit tarzı geleneksel tekno müzik tarzından uzaklaşıp, Avrupa ülkelerinden gelen tekno akımına ilk adımlarını atmıştır. Hangi Avrupa ülkesi dersen tabi ki Berlin. Şarkı, “Biokinetics” adlı albüm içerisinde yer almaktadır. Şarkının en önemli özelliği ana melodinin bas kayıtları üzerine kurgulanmasıdır. Ama aslında bas kayıdının sesi nerede ise eser üzerinde yoktur. Bu nedenle, şarkı kulakta alışkanlık yaratarak bir uyuşturucu misali sürekli dinlenir hale gelir. Dinlerken aynı melodi devamlı oradadır ama sizi hiç yormaz. Bu nedenle, bir klasiktir.
Enstrümental eser, söz yok Başgann
Basic Channel – Octagon
Basic Channel 1993 yılında Berlin’de Moritz Von Oswald ve Mark Ernestus tarafından başlatılan bir proje olarak dinleyicilerin karşısına çıkmıştır. Rhythm & Sound olarak da bilinen ikili, ilk zamanlarında Basic Channel ve Maurizio olarak da bilinmektedir. Octagon, Basic Channel adı altında çıkan eserlerin yedincisi içerisinde yer almaktadır. Octagon tüm eserler arasında bir kırılma noktası olarak kabul görür, çünkü alışılagelmiş sabit ritm yapısının yerine dalgalar halinde yayılan ana ritm yerleştirilmiştir. Bu elektronik müzik Dünyası içerisinde yeni bir konseptin başlangıcıdır.
Enstrümental eser, söz yok Başgann
Jazz, rock, pop, latin, chill-out, raggae, country, hip hop, klasik, arabesk, blues derken günümüzün popüler müzik akımlarından biri haline gelmiş elektronik müzik ya da tekno müzik konusunda da temel eserleri ve bilgileri aldın Başgann! Bu gayet önemli bir adım. Gece kulüplerinde coşarken, arabada bir gaz ile giderken arka fonda çalanın temellerini bileceksin. Kadınlar erkeğin arabasına değil kültürüne bakar Başgann! Yanındaki kadına şöyle bir güzel ben bu işi bilirim havasını yapacaksın! Puanları toplayacaksın. Ne demek boynumuzun borcu, bro.
Öpüldün!
Hadi bize eywalla…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com