Başgann ! Tasarımın en ince noktalarından birisi doğru dengeyi yaratma olgusudur. Bunu başarmak aslında düşündüğün kadar da zor bir şey değildir, sadece hangi noktada durman gerektiği konusunda bilgili olman gerekir. Çünkü kargaşa ve düzen arasında çok keskin bir çizgi vardır.
Şimdi sana evini doğru ve dengeli bir şekilde dekore edebilmen için birkaç tane tüyo vereceğiz. Böylece, taksimin tozlu pasajlarından almış olduğun tasarım duvar saatinden, Çin’den getirttiğin ming vazosunu aynı ortam içerisinde dengeli bir şekilde sergileyebileceksin. Hikayelerini de gayet güzel evine gelen kadın misafirlerine anlatabileceksin ve o güzel rahat kanependen son noktasına kadar yararlanabileceksin. Dengeli tasarımlar için tüyolar burada! Hişşş, hadi yine iyisin…
Düzenli Ol
Bu fikri beğensen de beğenmesen de, bize katılsan da katılmasan da ortalıkta çer çöp, gereksiz objeleri yok etmen gerekiyor. Bu nedenle, hemen IKEA ya da mahalledeki her şey X-TL olan toptancıya gidip kendine kutular al. Eğer yeterli dolabın yoksa birkaç mobilyacı gezip eşyalarını saklayabileceğin bir dolap ya da raf sistemi bak. Ne kadar az doğınık bir ortama sahipsen o kadar çok dengeye hakim olursun. Böylece, oda içerisine giren bir insanın kendini kaybetmemesini, zihinsel olarak dikkatinin dağılmamasını sağlamış olursun. Sonuç olarak önemli olan kişinin objeler arasında sürekli uyarılarak kaybolması değil Başgann! Evine gelen kadın ziyaretçinin rahat etmesi ve sana odaklanması lazım. Evin içerisindeki kaosa değil biliyorsun, sonrasında artık uyarılmaları sen yaratacaksın, ortalıktaki darma duman eşyalar değil. Anladın sen onu değil mi? (kips)
Odak noktaları yarat
Oda içerisine bir kişi girdiği anda onun dikkatini çekecek bir nokta oluşturmalısın. Bu nokta genelde gözün ilk odaklanacağı noktanın neresi olmasını istiyorsan o nokta olmalı. Sen değil Başgann! Bir obje olmalı. Geleneksel ev tasarımlarında genelde bu nokta TV oluyor. Gerçi TV olması bayağı sıkıcı, çünkü seninle ilgili, deli gibi oyun konsolu önünde vakit geçirdiğin hariç, hiçbir şeyi yansıtmıyor. Eğer evinde şöminen varsa, zaten kişileri o noktaya odaklamalısın. Sıcak bir ortam yaratmış olursun. Özellikle, kış aylarında şöminenin karşısında bir kadınla yapabileceğin aktivitelerin haddi hesabı yok. Kestane mi pişirirsin, yoksa şöminenin önündeki halıya mı uzanırsın bilemeyiz. İçin gıcıklandı değil mi? Son olarak, kullanabileceğin farklı ışıklandırmalar ile tablo ve resim gibi dekoratif ürünleri, özel tasarım objeleri de odak noktası haline getirebilirsin. Bu tip bir uygulama yaparken kesinlikle ışıklandırma konusunda dikkatli olmalısın. Çünkü her objenin farklı bir ışıklandırma tipi ile aydınlanmaya ihtiyacı vardır.
Simetri
Eşyaların arasında bir simetri oluşturman gerekiyor. Mobilyaların, dekoratif süs eşyaların vb. hepsi bir armoni içerisinde hareket etmeli. Özellikle, kargaşadan uzak, birbiri ile çakışmayan bir düzen oluşturmalısın. İki kişi bir koltuğun üzerinde otururken, karşıdaki obje onları rahatsız etmemeli ya da iki kişi karşılıklı otururken birbirlerini rahatsız etmeden, yeteri kadar duyabilecek şekilde konuşabilmeliler.
Eğer bir odak noktası belirlediysen, tam o odak noktasının karşısına diğer bir odak noktasını konumlandırmanı öneririz. Örnek, dışarıya açılan bir pencere varsa, onun tam karşısına TV sehpanı yerleştirebilirsin. Onların yan taraflarına karşılıklı iki kanepe konumlandırabilirsin. Böylece, bir denge oluşturmuş olursun. Koltuk mesafesini de düzgün bir şekilde ayarlayabilirsen, misafirinle arana ne çok ne de az mesafe koymuş olursun. Sıcak bir muhabbet ortamı yaratmış olursun.
Son dokunuşlar
Dekoratif ürünler, odanın ve senin ruhunu yansıtan objelerden oluşur. Bu nedenle, özenle seçilmeli ve sergilenmelidir. Bir hikâye bütünlüğü olmalıdır. Örnek vermek gerekirse, uzak doğu felsefesine sahip bir odan ya da yüksek enerjiye sahip kırmızı tonlarında bir tasarım vb. Tabi ki her şey bir düzen ve denge içerisinde olmalı. Adeta oda içerisindeki her bir obje birbiri ile konuşmalı. Renk uyumu ve renk geçişleri bu noktada çok büyük önem taşıyor. Uyumlu renk seçimi için ise biliyorsun renk çarkına hakim olman gerekiyor.
Her obje kendi sınırlarına sahip olduğu için objelerin boyutlarına da dikkat etmen gerçekten önemlidir. Objeleri biraz daha büyük seçmen odayı geniş göstermen ve bir odak noktası oluşturman açısından önem teşkil eder. Sergilediğin objelerinin sayısının tek olması bir göz ve zihin yanılsaması yaratır. Bu nedenle, 4 resim çerçevesini yan yana sergilemek yerine 3 resim çerçevesi seçmelisin. Bu kuralı tüm objelere uygulayabilirsin. Ufak tefek ıvır zıvırlarının hepsini de aynı köşede sergilemeni öneriyoruz. Odanın her yerine yayma. İşi basit tut, deli kızın çeyizi misali her yere de bir şeyler koyma.
Basgann’a sor! Biz cevaplayalım…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com