Eskilerden bir büyük Başgann dedi ki, erkeğin bilmesi gereken temel bazı unsurlar vardır. Bunlardan birisi dişlerine özen göstermesi gerektiğidir. Bu temizliğini gösterir. İkincisi, bir erkek bir kadınla ne konuşması gerektiğini bilmelidir ki adab-ı muaşereti bildiğinin göstergesidir. Son olarak da derdi ki, bir erkek iyi dans etmelidir. Peki, dans neden bu kadar önemlidir?
Dansın temeli insanın hareketlerinin üzerine kuruludur. Yani, dansın içerisinde insan aktif rol alır ve bir dansı dans yapan aslında insandır. Yani, dans insandır ve onun duygularıdır. Müzik ise bir dansın ruhunu yansıtır. İkisi birlikte kitleleri peşinden sürükleyip, bir döneme damga vurabilir. Bugün sana Başgann, sana nasıl dans edeceğini değil ama dansın büyük kitleleri nasıl etkilediğini kanıtlamak istiyoruz. Hazır mısın? Bir dönemi etkileyen danslar burada, haydi zıpla!
Michael Jackson – Thriller (1982)
Yine, Michael Jackson. Neden mi? Saçmalama böyle sorumu olur bro. Çünkü halen Dünya üzerindeki gelmiş geçmiş en önemli markalardan birisi MJ’dir. Düşünsene, internet yok Dünya bu kadar Global değil ama sahnede kim var. Dünya’da kim tanınıyor MJ. Peki, zombi diyince aklına ilk kim geliyor Thriller ve Michael. O zaman ötesi var mı? Dünya’da kaç kişi bu zombi stili dansı yaptı say say bitmez. Ki bir kısmı şimdi kendi mezarlarında, sen hesap et…
Michael Jackson – Billie Jean (1983)
Billie Jean tüm Dünya Pop tarihindeki en önemli şarkılardan birisidir. MTV üzerinde yayınlanan ilk siyahi sanatçı klibidir mesela. Bu nedenle, kitleleri etkilemiştir. Üstüne üstlük Michael Jackson’ın ilk kez Motown 25 organizasyonunda “Moonwalk” yaptığı sahnesinin arka fonunda çalan müziktir. Evet Başgann! Moonwalk by MJ. Yani, hala ara ara düşünüp durduğun, bu adam bu hareketi nasıl yapıyor arkadaş dediğin muhteşem dans figüründen bahsediyoruz. Michael Jackson ayın üzerinde yürüdüğü günden beri milyonlarca insan aya çıkmaya çalışıyor.
Kaoma – Lambada (1989)
Bir çoğunuzun tevellüt yetmez diye tahmin ediyoruz ama Lambada, yani aşkın dansı bir dönemi çok fena kasıp kavurdu. Nice insan art arda dizilip trenler yaptı, mini etekli kızların arkasından kalça salladı. Bugün 40’larındaki birçok insan neden iyi kalça kıvırıyor arkadaş derseniz, nedenlerinden biri de budur, aklınızda bulunsun.
MC Hammer – U can’t touch this (1990)
Bu kadar enerjik bir şarkı ve dans kolay kolay Dünya üzerine gelmedi. Bu şarkının videosundaki figürler biraz geyik, biraz gerçek tüm zamanların en çok kullanılan dans figürleri arasında yerini aldı. Ayaklarını arkaya doğru hızlıca kaydırırken, kollarını da kendine doğru çekip ileri geri bıraktığın hani o hareket var ya işte o Başgann…Anladın sen onu (kips)
Los Del Rio – Macarena (1994)
Bilen bilir! Macarena bir dönemi sahiplenmiş bir danstır, şarkı değil dans. Hala bir ortamda çalınsa dansın figürlerini yaparak dans etme olasılığın çok yüksek. Kol aşağı, kol yukarı, haydi popo derken eskittik yılları edasında bir eser. Biraz komik bir görüntü olmasına rağmen bir dönem bu figürleri yapmayanları dövdüler.
Pulp Fiction Theme – You never can Tell (1994)
Pulp Fiction bir döneme damga vurmuş kült yapımlar arasında yer alır. Unutulmayanları arasında “Misirlou” yani tema müziği ve John Travaolta ile Uma Thurman’ın dansı yer almaktadır. İşin ilginci Doğu Ege kıyılarından gelen Misirlou ezgisi ile dans sahnesindeki figürlerin birleşerek tüm Dünya’ya yayılmış olmasıdır. Normalde dans sahnesinde arkada Chuck Berry’den You Never Can Tell çalarken dans edilmektedir. İnce, bir bilgi sana Başgann…
Las Ketchup – Asereje (2002)
İspanyol bir grup olan Las Ketchup tarafından 2002 senesinde piyasaya sürülen bir şarkı. Çok büyük kitlelere ulaştı ve Dünya üzerinde 7 milyondan fazla satan bir hit halini aldı. Şarkının içerisinde bulunan 3 vokalimizin şarkının nakaratı sırasında yapmış oldukları, el, kol hareketi kombinasyonları ve kalçaların bir sağa bir sola sallanması sahnesi bir çok gece kulübünde bu şarkı çalarken kitlelerce yapıldı.
Slumdog Millionaire Theme – Jai Ho (2008)
Jai Ho ya da Ahaiii Yoooo…Sen ne dersen de, Slumdog Millionaire filminin en son sahnesinde yer alan bu şarkı ve filmin sonundaki dans bir çok kitleyi peşinden sürüklemeyi başarmıştır. Şarkıda dans eden kişilerin yapmış olduğu ve Hint kültüründen motifler taşıyan dans figürleri Kilimanjaro dağlarından, kutuplara kadar benimsenmiş ve kim ne der demeden insanlar dans etmiştir.
Psy- Gangnam Style (2012)
Tartışmasız son yılların kitleleri etkileyen en önemli eseri, şarkı sözlerinden hiçbir şey anlamamamıza rağmen, Güney Koreli Psy’nin yaratmış olduğu klipteki dansı tüm Dünya’da en çok izlenen video haline geldi. Youtube üzerinde 2 milyarın üzerinde izlenen bir klip oldu. Üstüne bir de düşünde dernekte, futbol sahalarında, arkadaş ortamlarında tekrarlanan versiyonlarını da eklersek, 2000’li yılların kitleleri peşinden götüren yegane eseri olduğunu söyleyebiliriz Başgann…
Baauer – Harlem Shake (2012)
Amerikalı bir DJ tarafından yaratılmış bir eser, biz ise şarkının video klibindeki figürlerden etkilenerek ve şarkının fon müziği olarak kullanılarak çekilen ve tüm Dünya’ya yayılan Harlem Shake dalgası ile tanıdık. Üstüne çok fazla diyebileceğimiz bir şey yok; insanlar sevdi ve tüm Dünya’ya figürler yayıldı. Gerçi yayılan figürler miydi? Tartışılır.
Sana söylemiştik; sana dans etmeyi öğretmeyeceğiz. Ya da dansın sinir kılcallarına kadar inip, Rumba şudur; Tango budur demeyeceğiz. İstesek anlatır mıyız… Evet…Aramızda dansçılarımızda mevcut. Fakat, şimdilik burada kalsın, sen de bu şarkılardan kadınlara bahset muhabbet yumuşasın, eğlenceli bir adam ol biraz.
Hadi bize eywalla…
Basgann’a sor! Biz cevaplayalım…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com