Başgann! Gerek iş dünyası olsun, gerek düğün dernek sabah akşam dolaşıyorsun. İkisinde de bir tek amacın var, yeni kadınlarla tanışmak. Bu durumda postürü sağlam tutman lazım ve karizmanı düzgün tutman lazım. Erkek için güzel giyim dediğinde, renkleri tutturduğun ve vücuduna uygun şekilde giyindiğin zaman gayet kolay. Kısacası, kıyafet bulmak ve giyinmek rahat bir konu ve her erkek zaten bu konuda neredeyse aynı standartlara erişebiliyor. Aynı zevkleri yansıtabiliyor. Duyuyoruz, yani hepimiz aynı mıyız Başgann biye soruyorsun, hayır. Neden mi ? Bir erkeğin kıyafetler konusunda çok farklı seçeneği olmasa bile, onu farklılaştıran çok net öğeler var. Kravat, papyon, saat, ayakkabı, bileklik, kol düğmesi, mendil vb. benzeri seçimleri. Yani, neymiş erkeğin aksesuarları bro.
Bugünkü konumuz kravat, kravat, gravat ve gömlek mevzusu. Hangi kravat, hangi renk gömlek ile giyilebilir. Öncelikli önerimizi çok net şekilde biliyorsun bro. Hatırlatıyoruz! Renk çarkına göre zıtlıklar ve uyumlu renkler arasında seçimlerini yapman gerekiyor. Renkler haricinde kravat denilen aksesuar genellikle bir kademe resmi ortamlarda takılıyor. Kalınlığı dönemin modasına ve ortamın resmiyetine göre de değişkenlik gösterebiliyor. Buna sen karar vereceksin, biz sana tonlamalarında ve seçimlerinde yardımcı olacağız. Kravat ve Gömlek Seçimi nasıl yapılır, haydi aklına zihnine kuvvet!
Renk konusu (gravat, kıravat)
Renk çarkında birbirine zıt renkleri seçip kombin yapmak her zaman daha kolaydır. Bu nedenle, ilk önerimiz zıt renkleri kombinlemek. En klasik örnek hangisi dersen; bordo kravat ve uçuk mavi gömlek ile beraber giyinebileceğin lacivert takım diyebiliriz.
Birbirini tamamlayıcı olan renkler ise, seni biraz daha zorlayabilir bro. Çünkü tamamlayıcı renk tonlarının sürekli olarak kullanmak ciddi bir uyarıcıdır. Ve karşındaki kişilerin direk dikkatini çekecektir. Bu noktada yapman gereken küçük gölgeler ve dokular yaratmandır. Bu noktada en önemli kural ise, kravatın her zaman gömleğinden daha baskın bir tona sahip olmasıdır. Açık mavi bir gömleğin üzerine hafif yanık bir turuncu kravat iyi olabilir. Bu arada renkler konusunda çok sıkışınca tabi ki desenli kravata başvurabilirsin. Ama renkleri yine göz ardı etmemelisin. Renkleri karıştırmak sana eğlenceli gelecek merak etme.
Kravatı nasıl seçmeli? (gravat, kıravat)
Çok fazla kafanın karışmasına gerek yok, bro. Kravat senin kişiliğini yansıtsın yeter ve yukarıda dediğimiz gibi doğru tonları seçmiş ol. Burada sana verebileceğimiz öneri çok basit görünümlü, kumaş kalitesi düşük kravatlardan kaçman.Çok parlak kumaşa sahip düz kravatları da kullanması her zaman zordur. Çünkü karşındaki kişinin dikkatini kravatına odaklamasına neden olur. Bu yüzdendir ki daha mat kumaşlı kravatlar tüm kıyafetlerinle bütünleşir.
Kravatının ince mi, kalın mı olması gerektiği konusu dönemin modası tarafından belirlenir. İlla ki bir öneri istiyorsan, giyineceğin takım ya da giysinin yakasına göre belirlemeni öneririz.
Artık kravatın rengi, kumaşı ve tarzı konusunda bazı görüşlere sahipsin. Şimdi sıra sana kravat ve gömlek önerilerimizde. Bu öneriler takım elbise seçimlerine göre değişkenlik gösterebilir aklında bulunsun.
Beyaz Gömlek ve Kravat (gravat, kıravat)
Beyaz gömlek erkeğin giyim dünyasındaki en önemli kurtarıcılarından birisidir. Bu nedenledir ki, bir erkeğin dolabında kesinlikle olması gereken kıyafetler arasında her zaman yer almaktadır. Beyaz gömlekler ile her türlü kravatı ve rengi gayet rahat bir şekilde eşleştirebilirsiniz.
Mavi Gömlek ve Kravat (gravat, kıravat)
Mavi tonlar taşıyan bir gömlek giyecekseniz; aynı renk tonlarından ama daha baskın bir tona sahip mavileri, lacivertleri tercih edebilirsiniz. Yani, açık mavi bir gömleği lacivert üzerinde figürleri ya da puantiyeleri olan bir kravat ile deneyebilirsiniz. Yanık turuncu tonlar da mavi ile çok iyi gider. Sarı ve kırmızı zaten mavinin zıt renkleri olması nedeni ile gözünüz kapalı kullanabileceğiniz renkler. Eğer yeşil kullanmak istiyorsanız da koyu –hatta kahveye çalan- koyu yeşilleri kullanmanızı öneriyoruz.
Pembe Gömlek ve Kravat (gravat, kıravat)
Pembe tonlar taşıyan bir gömlek giyecekseniz; mor ve leylak renkleri ilk aklına gelen renkler olmalı, bro. Yeşil de pembe için tamamlayıcı bir renktir. Yanısıra hafif sarıya çalan kahve tonları da pembe ile güzel gider. Bu iki renk senin klasik görüntülerden biraz daha farklı olmanı sağlar. Son olarak, tabi ki pembe ile zıtlık yaratan koyu maviler ve lacivert kravatlar var. Kesinlikle, denemelisin.
Çizgili Gömlek ve Kravat (gravat, kıravat)
Standart renk kuralları çizgili gömleklerde de geçerlidir. Ama bazen çizgiler başınızı ağrıtabilir. Bu nedenle, sana birkaç önerimiz var. Bunlardan ilki zıtlık yaratacak renklerde ve desenli kravatları tercih etmen yönünde. Böylece, daha az risk almış olacaksın. Desenleri seçerken şekillerin boyutları konusunda biraz daha dikkatli olman gerekiyor. İnce çizgili gömleklerde daha büyük desen ve şekiller kullanabilirsin. Daha kalın çizgililer de ise, daha ince motifleri kullanmalısın. İkinci olarak, ince çizgili gömleklerde daha kalın çizgili kravatları kullanabilirsin. Yani, her zaman gömlekteki çizgilerden, daha kalın çizgilere sahip kravatları kullanmanı öneriyoruz. Son olarak, eğer gömleğin dikey çizgili ise bir zıtlık yaratmak için kravatında yatay çizgileri kullanmalısın. Bu zıtlık farklı olmanı sağlayacaktır.
Kareli Gömlek ve Kravat (gravat, kıravat)
Standart renk kuralları yine geçerli bro. Ayrıca, desenli kravat modelleri de çizgililer de olduğu gibi en kolay kullanılan kravat tip. Yalnız, bir konuda dikkatli olmanı istiyoruz. Bu konu çizgililerde, çizgi kalınlığına göre kravat deseni seçiyor olmamıza rağmen kareli gömleklerde her zaman karelerimizin büyüklüğünden daha büyük desenler seçmemiz gerekiyor.
Küçük karelere sahip klasik gömlekler bugün business casual giyim tarzı içerisinde en çok kullanılan parçalar arasındadır. Bu tip gömleklerle en güzel kullanabileceğiniz kravat modelleri gömleğin ana tonlarının zıttı ya da tamamlayıcı renkleridir. Örnek vermek gerekirse, pembe kareli bir gömlek, lacivert düz bir kravatla çok iyi gider.
Çizgili kravatlar, kareli gömleklerle gayet uyumludur. Kalın çizgili kravatları rahatlıkla kareli gömlekleriniz ile kullanabilirsiniz. Sadece çizgilerin renklerinin gömlek üzerinde baskın olmayan renk, yani gömlek üzerindeki ikinci renk, diyebileceğimiz renkle aynı renkten seçmeniz.
Evet bro, artık kravatını nasıl seçmelisin, hangi kravat hangi renk gömlekle uyumlu ve de hangi kravat hangi tip gömlekle giyinilmeli biliyorsun. Kıravat mı, gravat mı, kravat mı? biz de emin değiliz ama TDK der ki, kravat, haberin ola. Zaten bu o kadar önemli değil. Bir de üstüne, erkeğin dolabında olması gereken kıyafetlerini de bunca zaman sonra tamamladığını düşünüyoruz. Ne önemi var kelimelerin. Sen, kadınlar için her geçen gün daha hazırsın. İşte bu!
Hadi bize eywalla…
Basgann’a sor! Biz cevaplayalım…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com