Anne karnında duymaya başladığın andan itibaren kim olursan ol, acı tatlı ne yaşarsan yaşa, tüm duyguları ve o anları birlikte kayıt altında tuttuğun şey başgann, müzik, başlangıçtan sonsuza.
Konu müzik olduğunda bahsedecek şey çok, iddia edecek şey az. Sakin başlayan bir pazar sabahından, sahilde güneş batıran kokteyllere, tüm eski defterleri temize çektiğin bir rakı sofrasından, yarın olacağını unutmak istediğin çılgın parti gecelerine kadar her anı biraz daha anlamlandıran arka plandan bahsediyoruz. O yüzden bir plana sadık ilerlemekte fayda var başgann.
Plan ;
1. Bunları bil
2. Tarzını bul
3. Takip et
4. Arşiv oluştur
1. Bunları bil;
Her konuda olduğu gibi müzik konusunda da bilmen gerekenler var başgann. Herhangi bir ortamda müzik (yaygın kullanımda dijital ortamda) konuşulurken şaşkın şaşkın bakacağına aktif ol, anla, katkıda bulun diye bilmende fayda olan bazı tanımlamalar;
a. Dijital müzik uzantıları;
Müziğin dijitalleşmesinden sonra hayatımıza giren ve hepimizin günlük hayatta o ya da bu şekilde mobil çalarlar ile dinlediğimiz müziği içinde barındıran dosyaların en yaygın olanları, mp3 ( Mpeg-1 Audio Layer III ) en bilinen ve kullanılan, Fraunhofer Institute tarafından 1995 yılında teşrif buyurulmuş ses sıkıştırma yöntemi (sıkıştırma oranı 1/11), wma ( Windows Media Audio ) anlaşılacağı üzere windows tarafından 1999 yılında mp3’e alternatif olmak için geliştirilmiş, kalite ve sıkıştırma oranı olarak mp3’ün çok benzeri ses sıkıştırma yöntemi, flac ( Free Lossless Audio Codec ) Xiph.org foundation tarafından 2001 yılında açık kaynak bir ürün olarak analog ses dosyalarını kayıpsız sıkıştıran ( 1/2 ) format ve son olarak aac ( Advanced Audio Coding ) yine Fraunhofer Institute’ün bu sefer Dolby,Sony ve Nokia ile 1997 yılında piyasaya sürdüğü mp3’ün üstün versiyonu olarak tanıtılan ve bir çok anlamda mp3’den üstün ( sıkıştırma oranı, ses frekans hassasiyet aralığı vs) bir ses sıkıştırma formatı.
b. Kısaltmalar;
Çok sıkıcı olmamak adına bazı genel kısaltmaları şöylece özetleyebiliriz,
Bpm : beat per minute ( 1 dakikadaki ritm vuruş sayısı )
Kbps : kilobyte per second ( kullanılan dijital ses dosyasının taşıdığı ses bilgisi büyüklüğü )
EDM : electronik dance music ( taraftarı her gün artan en popüler dans müziği türü )
Trap : yine son 2-3 senedir çok ana akım olmuş müzik türü ( tempo içi çok vuruşlu aksak ritm ve klavye ile melodik tür bir altyapı )
2. Tarzını bul;
Biliyoruz ki içinde bir arabesk kahraman yatıyor başgann ama onun yeri ayrı, duygusal olmanın sana bir faydası yok. Hepimiz her gün o taksilere, minibüslere ve kimi tv ve radyo kanallarına maruz kalıyoruz ama o şarkıları bağıra çağıra evde yalnız olduğumuz günler duşta söylüyoruz. Müziğin bizi harekete geçiren, dans ettiren kısmı aynı zamanda bir çok ortamda hem konuşulacak bir konu hem de nerede olursak olalım kulak aşinalığı ile bize daha keyifli vakit geçirten bir şey oluyor. Ve emin ol, bulunduğu ortamda eğlenen erkek çok dikkat çekici bir şey. Bu konuda biraz deneme yapman ve bu vesile ile hem iyi bir kulak arşivi hem de popüler müzik türleri hakkında bilgi edinmen mümkün. O yüzden Deep House, EDM, Nu Disco, Trap gibi türlere bakarak bir girizgah yapman akla yatkın.
3. Takip et;
Çağımız sanal sosyal ağların çağı ve biliyoruz ki sen de bir klavye kahramanısın. O yüzden içinde güvenle yüzdüğün bu mecralarla uyumlu çalışan bir çok uygulama ile müzik konusunda zengin bir dağarcığa sahip olman işten bile değil. Sana anlatacak halimiz yok ama Spotify üyeliğin yoksa çok vahim durumdasın dostum. Hemen edin ve kendi oluşturacağın listeler ile sanal profilini eşleştir, arkadaşlarını takip et, kim ne dinliyor, kim neyi seviyor öğren. Radyoların uygulamaları ile ana akım dinlenme rekorları kıran şarkılarından uzak kalma. Shazam uygulaması ile müziğe olan yakınlığını artır ve yine sanal profilindeki arkadaşlarının neyi dinlediğini takip et. Unutma bunları hemen herkes yapıyor. O yüzden biraz önden gitmekte fayda var. Ben bununla yetinmem diyorsan 3 ay sonra radyoların durmadan çalacağı şarkıları keşfetmek için Shazam ın web sitesinden değişik coğrafyaların yeni yeni en çok dinlenen şarkılarını radyolar çalmadan dinle, youtube ve vk.com daki bazı grupları takip et ve dünya müzik piyasasında yeni yayınlanan tüm popüler kayıtlara herkesten erken ulaş. Müzik konusunda bir şeytan tüyü varsa o da bir kadına dinlemeyi sevdiği bir şarkıdan yola çıkarak dinlemeye bayılacağı ve henüz hiç duymadığı bir şarkıyı önermektir. Bu yolculuk çokça ilgi ve zaman gerektiriyor. Bundan zevk slmadan bunu yapamazsın o yüzden önce sen zevk almaya bak.
4. Arşiv oluştur;
Artık herkes elinde avucunda bir akıllı telefon, dolayısıyla bir müzik çalar taşıyor. Kolayca herkes sevdiği müzik arşivini yanında taşıyor diyebiliriz. En sık rastlanan sahnelerden biri insanların birbirine bir bluetooth speaker ya da overhead kulaklık üzerinden şarkı dinlettiği sahne. İşte bütün birikimini kolayca kullanabileceğin alan. Speaker ve overhead kulaklık seçimi diye bir şey var bir de ama o ayrıca bir yazı konusu, ona daha sonra değineceğiz. Bu sahneyi başarıyla yaşaman için dijital arşivin yanında bulunmalı başgann. iTunes çıktı mertlik bozuldu gerçi ama sen zaten insanlar denizde yüzerken okyanusta yüzdüğün için iTunes a dünya kadar para yatırman hem bütçeni hem de müzik aşkını öldürür. Bu durumda yine, söylemesek iyiydi ama, korsan yöntemleri kullanacaksın başgann. Hem korsan yazılım hem de ses kalitesi açısından kullanabileceğin en güvenilir kaynaklar; mrtzcmp3.net , zippyshare ve hulkshare gibi siteler olacak. Emin ol çok kolay olacak ve bize bolca teşekkür edeceksin.
Şimdi, tüm bilgi, alet ve edevatı verdikten sonra yapman gereken çok basit. Kendini bu zaten çok sevdiğin denize balıklama atacaksın. Gerisi kendiliğinden gelecek. Partilerin en çok eğlenen insanlarından, en çok başvurulan arkadaşlarından biri olacaksın. Zaten herkesin kişisel gelişim yolculuğundaki en önemli konulardan biridir müzik. Bunlar olmasa da yürüyecektin. Çünkü Viva La Musica!
Basgann’a sor! Biz cevaplayalım…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com