Ve Kadın…
ışığıyla , neşesiyle,
kahkahasıyla başınızı döndürebiliyorsa…
gözleri gözlerinizi okuyorsa…
sevincinizi , hüznünüzü paylaşabiliyorsa…
işte “O Kadın“ sizin şarabınızdır.
Nazım Hikmet Ran
Ağır bir giriş yaptık Basgann, farkındayız. Ama konu mühim…. Aslında bir o kadar da keyifli…Okudukça anlayacaksın…
Seneler önce katıldığın düğün, dernek, nikah, nişan, balayı vb. tüm organizasyonları hayal et… Aklında kalanları, beyninin ücra köşelerinden çıkarmaya çalış. Ve servis edilen içkileri düşün… Hatırladın mı? Dur ben yardımcı olayım; düğünde bir numaralı servis edilen içkiler bira, cin ve şaraptı. Peki çaktırmadan tattığın bu içkiler arasından, sen en çok hangisini sevmedin. Dur tahmin edeyim; tabi ki şarap. Peki ya neden düşündün mü? Biz cevaplayalım, çünkü o içtiğin şarap, şarap değildi…Peki gerçekten Şarap nedir ?
Bugün seni gerçek şarapla tanıştırmayı amaçlıyoruz, ve araya giren senelere pişman olacağını garanti ediyoruz. Çünkü şarabın damak tadına etkisinin yanında, kadınlar üzerindeki etkisi de tartışılmaz….
Şarap konusuna başlarken, geçmişteki her şeyi unutmanı ve her şeye sıfırdan başlamanı istiyoruz. Öncelikle şarabın temeli olan bilgilerden söz edeceğiz; sonrasında şarap tadabileceğin birkaç mekan vereceğiz.
Basgann, “Askerliğini yaptın mı?” bilmiyoruz; ama “gez-göz-arpacık” duymuşsundur. Şarapta da aynı mevzu hakim. Temelde 3 şeye bakıyor olacaksın.Renk, Koku ve Tat. Kısacası, bir şarabın RKT kodunu çıkaracaksın. Tabi ki, bu deneyimle elde edilebilen bir şey ama şarabı ne kadar bilinçli deneyimlersen; o kadar çabuk öğrenirsin. Mükemmel bir kadına ulaşmak için, farklı kadınları deneyimlemek gibi düşün.
Şarabı görmek (Renk):
İl olarak, kadehini beyaz bir yüzey üzerinde -masanın üzerindeki beyaz kumaş peçeteyi kullanabilirsin- 45 derecelik bir açıyla tutacaksın ve rengine bakacaksın. Bak bak çekinme uzun uzun bak karizmayı koy. Şarabın rengi içindeki üzümlerin cinsine, genç ya da yıllanmış olması, mahsulün kalitesine, mahsülün yetiştiği yere göre değişebilir. Bu konuda fazla kasmana gerek yok…Sonuç olarak, şarap eksperi olmayacağına göre, çok basitçe renklerin ayrımını önceden tattığın şarapları ve üzümlerini gözünün önüne getirerek yapabilirsin. Bir de şu aşağıdaki renklere ve üzümlere güzelce bir çalış ki, hızlıca sonuca ulaşabilesin.
Üzümlerine göre, kırmızı şarapların renkleri genel olarak aşağıdaki tablodaki gibi…
Üzümlerine göre, beyaz şarapların renkleri genel olarak aşağıdaki tablodaki gibi…
Unutmadan, şaraba bakarken içerisindeki tortuyu da incelemek çok önemlidir. Genelde eski şarapların içerisinde tortuya rastlayabilirsin. Ya da iyi mantar kullanılmamış şarapların içerisinde, mantarın parçalarına rastlayabilirsin. Bu tip bir durumla karşılaşırsan şarabı bu tortulardan arındırmak gerektiğini unutma….
Şarabı Koklamak:
İkinci olarak, kadehi 1 kez kendi ekseni etrafında hafifçe çeviriyorsun. Böylece aroması açığa çıkıyor. Sonrasında küçük bir nefes alıyorsun. Şarap temiz mi?, Şarap hatalı mı? sorusunu cevaplıyorsun. Şarabın üzerindeki aromalara göre şarabı değerlendiriyorsun. Şarapta hissedebileceğin kokular birbirinden çok farklı…Meyve kokuları, çiçekler, baharatlar, toprak vb. her kokuyu hissedebilirsin. Sana aşağıdaki tabloda bir kaç tüyo veriyoruz. (açık renkli bölümde beyaz, kırmızı da kırmızı şaraptaki aromaların bir kısmı verildi)
Şarabı Tatmak:
Tat konusu aslında en zor konulardan birisi, çünkü deneyimledikçe keşfedebileceğin ve çözebileceğin bir şey. Yani ilk öpücükle, bugünkü öpüşmen arasındaki tecrübe farkını düşün. Ne kadar farklı değil mi? Şarapta da aynı durum söz konusu. İlk önce biz sana bu tat meselesinin temelini anlatmak istiyoruz. Amacımız karizmayı yükseltmen. Kısacası, merak etme, entel dantel havalı adamlar şarabı tadar ve üstüne çok gövdeli bir şarap, biraz buruk derler ya o kıvama getireceğiz seni…
Şimdi şaraptan bir yudum alıyorsun. Zaten yukaradaki, görme ve koklama işlemlerini tamamladın ve bir fikre sahipsin. Aldığın yudumu dişlerinin arasından geçir, bir güzel de yanaklarında çalkala. Ve aşağıdaki terimler ve bilgilerle, ukalalığa başla.
Yavanlık (nam-ı diğer tatlılık): Bu tamamen aldığın şeker tadı ile ilgili.
- Şeker tadı hissetmediysen – sek / dry
- Şeker tadı hafifçe aldıysan – dömisek / off-dry
- Şeker tadı alıyorsan – tatlı / sweet
Asidite (nam-ı diğer ekşilik): Şarabı tattığında damak ve dilin üzerinde ne kadar tükürük salgılandığı ile ilgili bir durum. Ne kadar çok tükürük, o kadar çok asitlik gibi düşünebilirsin. Genelde beyaz şaraplarda yüksektir. Şarap yaşlandıkça da bu oran azalır. Asitliği düşük, orta ve yüksek terimleri ile durumu anlatabilirsin. Eğer bir şarabın asiditesi yüksekse, daha çok ekşilik hissedersiniz. Eğer az ise, ağızda yağlı bir hissiyat bırakır.
Tanen (nam-ı diğer burukluk): Sadece, kırmızı şarapta tanenden söz edebilirsin. Beyaz şarapta Tanen olayı yoktur. Tanen nedir? Bulabildiğimiz en güzel açıklama, şu şekilde… Hani sürekli çay içersin ve çay içmekten yanakların ve dişlerin arasında bir kuruluk oluşur. Hani bir burukluk, buruşma hissi. İşte o tanen. Yüksek, orta ve düşük olarak tanımlanabilir. Eğer bu yüksek oranda ise şarapta daha çok aroma hissedersin. Yani daha yoğun bir lezzet.
Gövde (nam-ı diğer dolgunluk): Aslında bu çokça abartılan bir konu. Şaraptan anlıyorum diyenlerin en çok kullandığı terminoloji. Öyle çok kompleks bir şey de değil. Gövde aslen ağızdaki dolgunluk hissi arkadaş. Gayet basit.
- Su gibi hafifse, ağız dolgunluğunu su gibi hissediyorsan – Hafif gövdelidir.
- Eğer portakal suyu gibi düşündüysen – Orta gövdelidir
- Eğer şeftali suyu dolgunluğunu hissettiysen – Tam gövdelidir.
Daha ne yapalım Basgann… Artık bir kadına şarap konusunda anlatacağın envai çeşit bilgin var. Artık, şarabı sipariş ederken karşındaki kadını şoke edebilirsin. Üzerine de konuyla ilgili bir iki muhabbet çekebilirsin. Daha da ötesi için hangi şarap, hangi peynirle yenir, hangi şarap hangi yemekle iyi gider incele. Her neyse sen şimdi bununla idare et ve bir giriş yap bakalım…
Konuyu kapatmadan; şarabı tanıdıkça, kadınları da daha iyi tanıyacaksın bro…İkisini de tanımlamak ve anlamak zor, ama bir yerden başlamak gerek…Hadi sana bol tadımlı günler, bol şanslar…
Basgann’a sor! Biz cevaplayalım…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com