• İyi Gelenler
    • ev dizaynı
    • fotoğrafçılık
    • genel kültür
    • gurme
    • ilişki
    • işler güçler
    • moda
    • müzik
    • seyahat
    • spor
    • üniversite hayatı
  • Kadınlara Sorduk
  • Editörler
    • sheymLıss
    • hayat defteri
    • rs
    • başgann
  • @basgannasor

Dikkat ! Etkili özgeçmiş nasıl hazırlanır ?

Basgann · Aralık 01, 2015 · işler güçler, İyi Gelenler
30

Sevgili Başgann,
Hayat uzun bir maraton, bu maratonun içerisinde keyifle para kazanmak ve keyifle harcamak önemli unsurlardan birisidir. Bu konuda hem fikir olduğumuzu düşünüyoruz. Önce kazanacaksın, sonra mezara götürmeyeceğine göre temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra keyifle harcayacaksın. Bir zevkin olacak ki bu konuda sana her geçen gün farklı tüyolar veriyoruz. Ne de olsa biz bir aileyiz, bro.

Her neyse, şimdi bu para kazanma mevzusu biraz değişik. Önemli olan çok kazanmak değil, güzel kazanmak. Güzel kazanmak ne demek Başgann dersen, hayatını istediğin gibi mutlu sürdürmek için gerekli olan meblağ. Bu meblağı sen belirleyeceksin. Bizim önerimiz koltuk uğruna kıçını yırtanlardan ya da milyon dolarlık bebek olma sevdasında olmaman yönünde. Bunun için de kendin için doğru olan, sevdiğin işi yapman gerekiyor. Peki, bu işi nasıl kurgulayacaksın? Ya da bu işi nasıl elde edeceksin?

Aklımıza gelen üç seçenek var.

1- Memur olabilirsin, devlet içerisinde çalışır, sırtını koskoca devlete dayarsın. Yani aybaşını beklersin.
2- Özel bir şirkette çalışabilirsin. Yine çalışır, sırtını şirkete dayarsın. Sonra bir gün kıçına tekme basılabilme olasılığı ile yaşarsın. Sonuç, aybaşını beklersin.
3- Kendi işini kurarsın. Bir güzel keyifle çalışırsın. Batma ya da çıkma riskini yaşarsın. Bir kademe daha özgür olursun. Sonucunda ay sonunda tahsilatlardan kaçarsın. Yani bu sefer beklemezsin.

Şimdi konumuz şudur bro! Sen hangisini tercih edersen et, bir Başgann adayısın yani geleceğin başkanlık sistemi içerisinde önemli bir potansiyelsin. Bu nedenle, iş dünyasında kendi işin olsun, özel sektör olsun, memuriyet olsun tarzın ve duruşunla fırtınalar estirmeli, sekreterlerin aklını almalısın. Eğer kendi işinin içerisinde değilsen ya da memur adayı da değilsen senin için en kritik konu iş görüşmesi kopartmak. Bunun ilk adımı da iyi bir özgeçmiş (CV) hazırlamak. Etkili özgeçmiş nasıl hazırlanır ? başlıyoruz…

Kendinle ilgili özel şeyleri unut

Araştırmalara göre yönetimsel pozisyondaki bir kişinin, yani işverenin, özgeçmişine baktığı süre sadece 6 saniye. Yani, gözünü 3 kez açıp kapatıyor, ya içerdesin ya dışarıda. Bu durumda ona gereksiz bilgiler vermemelisin. Yani, yaptığın ve yapmak istediğin işle ilgili olan şeyler hariç, her şeyi sil. Buna balık tutma hobin, şarap ile ilgili bilgilerin, hangi ilkokula gittiğin, üye olduğun kulüpler, futbol kulübün, bildiğin tezahüratlar, hatta fotoğrafın bile dâhil. Adam seni işe alacak, reklam ajansına değil.

Yaratıcılık ve Dizayn

Bu dünyadaki en zor dizayn basiti dizayn etmektir. Bunu aklından çıkarma bro. O muhteşem bulduğun akıllı telefonun yaratıcısı olan adam var ya hah işte Steve abimiz, sence neden başarılıydı? bir düşün. Evet çok basit bir cevap, çünkü o dönem için ve insanlar için en basit olabilecek dizaynı o buldu. Sen de CV’ni bu şekilde ele almalısın, olduğunca basit ve sade bir şekilde. Yani kullandığın yazı tipi “Comic Sans MS” olamamalı bro. Helvetica, Arial, Calibri gibi sade ve düz bir tip seçmelisin. Onlar mı ne? Özgeçmişini bilgisayarında hazırladığını düşünüyoruz, çünkü sen bir profesyonelsin. O zaman yazım programını açtığında rahatlıkla bulursun, bu fontları. Neyse, sonra CV’nin sağını solunu rengarenk ya da kalın (bold), yatık (italik) kelimelerle de doldurma. Özgeçmişine bakan kişi nereye bakması gerektiğini bilir. Sade ve profesyonel ol.

Adım adım yazacaksın

Çok basit! Özgeçmişini yazarken sırasıyla her şey bir zaman sırasına göre göstermelisin. Kimse senin hangi işi ne zaman yaptığını yeteneklerini en son ne zaman kullandığını samanlıkta iğne arar şekilde bulmak istemez. Zaman sırası tabi ki en son yaptığın iş, staj, yarı zamanlı iş, her ne is ondan başlamalı. Sonra o işin içerisinde yer aldığın kilit rolleri, projeleri içermeli. Senin yeteneklerini olabildiğince doğru şekilde yansıtmalı. Yani adım adım yazacaksın, bro. Dikkatlice ve usulce…

Kitap yazmıyorsun

Unutmaman gereken en önemli şey! Kitap yazmıyorsun, bro. O nedenle, paragraf paragraf, işte depo görevlileri vardı, ben de o depo görevlilerine her haftanın başında yapmaları gerekenleri anlatırdım. Sonra onlar yapardı. Mutlu bir iş yerimiz vardı, kadınlar taş gibiydi gibi bir hikaye yazmayacaksın. Kısacası, “depo görevlilerinin yönetimi ve haftalık denetimi” gibi bir kelime öbeği, başına bir de nokta, tire hangisini seviyorsan yapıştıracaksın. Net mi? Gereksiz olan tüm kelimeleri yok edeceksin. Görevinle ilgili olan ve o işe özel olan kelimeleri düşünüp onları seçip yerleştireceksin.

Ön yazı ve Hedeflerin

Afedersin ama sen daha önce kimseyi yönetmemişsin. Gelmişsin oraya ben birilerini yönetmek istiyorum yazmışsın. Yine Yalova Kaymakamı’ndan özür dileyerek, kim takar seni arkadaş. Yok ön yazıda ben şöyle işler yaptım, sıra yönetimde. Hadi lan! Yeteri kadar açık oldu mu? Ki bir acı gerçek daha var; çok az kişi senin ne yapmak istediğini okuyor. Çünkü vakti yok. CV’ye genel şöyle bakıp; senin yeteneklerin aradığı yetenekler mi ona bakıyorlar. Bu nedenle, fazla abartma sakin ol. Kısa bir şey yaz geç. Hatta yazma. Asıl özgeçmişine odaklan.

Abartma

Özgeçmişin üzerinde yapmış olduğun hiçbir şeyi abartma, hatta yapmadığın hiçbir şeyi yazma. Bunu çok yapan süper akıllı adamlar var; işin ikinci ayı postalanıyor. Açık açık anlat, sen neysen osun. Önemli olan hırsla bir yere girmek değil. Önemli olan, doğru yerde olmak ve doğru şekilde çalışıyor olmak. Bu sana mutluluğu getirecek, işverenine de mutluluk verecek. Sen de böylece başarıyı elde edeceksin, emin olabilirsin.

Şimdi, aslen bu yazdıklarımız iş hayatında sana verebileceğimiz ilk tüyolar. Sonrası için de hazırlan. Sana güzel konularımız geliyor. Hazırla bakalım CV’ni. Ha bu arada kendi işini kuracaksan o da ayrı. Sana tüyolarımızla geliyor olacağız.

Hadi öpüldün.

F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com

  Facebook   Pinterest   Twitter   Google+
garantili kariyerişiş bulkariyeryenibir iş
  • Erkeğin Evi ! Aydınlatma Tüyoları
    Ekim 07, 2015 · 0 yorumlar
    Aydınlatma nedir?
    253
    42
    Read more
  • Dikkat ! Renk Çarkı Nedir ?
    Eylül 04, 2015 · 0 yorumlar
    Başgann, sana şu anda verdiğimiz bilgiyi hayatında dizaynın her noktasında
    636
    45
    Read more


Copyright © 2015 Basgann.com. Tüm hakları saklıdır.
Bumerang - Yazarkafe