Başgann, sana bugün bambaşka bir deneysel açılımla gelmek istedik. Aslında Dünya’nın birçok ülkesinde deneysel olmadığı bilinse de ülkemizde henüz tam anlamıyla oturmamış bir kültürden bahsediyor olacağız. Senin de zaten biliyorsun, bu Dünya’daki en önemli özelliğin kadınları etkilemen ve şaşırtman değil mi? O zaman yabancılık çekmeyeceksin merak etme! Ha konu mu, Hangi Bira Hangi Peynir İle Yenmeli ?
Evet, bro yanlış duymadın! Kulakların ve gözlerin hala sağlam şarap ve peynir değil, bira ve peynir yazıyor. Yıllardır seni şarap ve peynir kombinasyonları ile güdüleyen toplum yüzünden böylesin. Şimdi güzelce okumana devam et!
Peynir mayalanma sonucunda açığa çıkan bir üründür. Sonucunda asit açığa çıkar. Evet, bro bildiğin gibi bira da mayalanma sonucunda açığa çıkan bir ürün. Biranın da son fermente ürünü alkoldür. Yavaş yavaş durumu çözmeye başlıyorsun değil mi? Bira da, peynir de mayalanarak üretiliyor. Bu birinci bilmen gereken.
Aslen birayı ilk kimler üretti diye de düşünürsek, tabi ki çiftçiler. Neden mi, çünkü ürün için gerekli olan temel malzemeler ellerinde var. Ee peynir nerede üretiliyor Başgann, çiftlikte. Bu durumda ikinci bilmen gereken, tabi ki geçmişten bugüne dek çiftliklerde bu ikili tüketiliyordu zaten. O zaman çok garipsemene gerek yok.
Son olarak, hangi peynirler dersen. Öncelikle, Çedar ve türevlerine odaklanmanda fayda var. Kesin aromalı peynirler özellikle bira ila muhteşem ikililer yaratabiliyor. Senin için biraz daha detaya girmek istiyoruz, al bakalım sana birkaç öneri…
Beyaz Peynir ve Keçi Peyniri
Dolabında en rahat bulabileceğin peynir ürünlerinden ikisinin beyaz peynir ve keçi peyniri olduğuna eminiz. Peki, neden bu peynirleri bu zaman dek bira ile denemedin. Çünkü hep rakının ya da şarabın yanına meze ettin değil mi? Bugün bir değişiklik yap ve git bakkaldan Erdinger gibi bir buğday birası kap yanına da güzelce peyniri kes ve ye. Aslında işin özü, buğday birasının yansıttığı hafif ekşi aromayı, yani ferahlık sağlayan yönünü destekleyecek yumuşak tonlarda hafif tuzlu peynirler seçmekten geçiyor.
Gouda
Gouda peyniri inek sütünden yapılır ve güçlü aromalara sahiptir. Araya bir not olarak ekleyelim bu konuda da ufak bilgin olsun Başgann! Genç Gouda peynirini kırmızı, yaşlı Gouda peynirini siyah balmumu ile kaplarlar. Gouda’nın tadındaki keskinlik ise yaşı ile artmaktadır. Konumuza dönersek; Gouda’nın alkol oranı yüksek olan yani %8 civarı biralarla tüketilmesini öneriyoruz. Yani daha keskin ve baharat tadı yüksek olan biralarla birlikte tüketilmesi iyi sonuçlar veriyor. Kısacası, Duvel ya da Gara Guzu Amber Ale gibi biraların sahip olduğu baharatlı tat ve Gouda, damakta inanılmaz bir uyuma sahip.
Kars gravyeri
Kars gravyeri, aslında tat olarak Fransızların meşhur Emmantel peyniri ile çok yakın tada sahip. Samuel Adam’s Octoberfest ya da Taps Red Ale gibi hafif karamelize damak tadına sahip biralar ile birlikte çok güzel sonuç veriyor. Bu biralar, içerdikleri yoğun malt tadı ile peynirin damakta bıraktığı yoğun aromayı dengeliyor. Kabul edyoruz bro, bahsi geçen iki bira zor bulunuyor ama bulduğunuzda da affetmemen gerekiyor.
Çedar Peyniri
Çedar, özellikle daha keskin tada sahip olan Çedar’lar bir çok bira tipi ile en iyi giden peynirler. Muadili olarak sayabileceğimiz; Colby peynirini de yanına eklersek bira ile birlikte giden en iyi peynir ailesi bile denilebilir. Lager ya da Pilsener olarak üretilen her türlü bira ile deneyebilirsin. Tuborg Gold, Heineken gibi endüstriyel üretilen biralar ile hemen denemelerine başlayabilirsin. İşin güzel yönü, göreceli olarak diğer biralara göre daha gazlı olan bu biralar, eski kaşarla da fena gitmez. Yani, anında güzel bir peynir tabağı yapabilirsin.
Hellim Peyniri
Hafif isli tada sahip peynirlerin çoğunluğu Dark biralar ile uyumlu bir tat açığa çıkarmaktadır. O zaman kızartılmış ve hafif karamelize bir tada sahip Hellim ve Dark Bira seçeneğini hemen deneyebilirsin. Yanında, sucuğu da patlattığında, tadından yenmez. Unutmadan! Hellim’i tabi ki Kıbrıs’tan alacaksın. Dark bira mı? Kap bir Efes Dark, çok fazla kasmana gerek yok Başgann… Unutmadan! İsli Çerkez Peyniri’ni de Hellim’den sonra dark bira ile denenecekler listesine ekleyebilirsin.
Kamamber
Pale Ale biraların alkol oranı %5 ile %7 arasında değişmektedir ve kolay içimlidir. Ağzınızda içerken orta derecede bir dolgunluk yani gövde hissedersin. Meyvemsi ve baharatlı aromalar damağında iz bırakır. İnek sütünden yapılan ve yağı (kreması) ayrılarak daha düşük yağlı hale getirilen Kamamber peyniri ile Leffe Blonde denemeni önerebiliriz. Yani dene!
Rokfor Peyniri
Küflü bir yapıya sahip olması ve çok keskin bir aromaya sahip olması bira ila tüketilirken biraların aromasını bastırmasına neden oluyor. Bu nedenle, mayalanma sırasında meyve ya da sebze kullanılan bira türleri, yani meyve biraları rokfor ile en iyi giden bira tipleridir. Bu tip biraların üretimleri sırasında malt aromasını bastırması için meyve kullanılıyor ve açığa meyvemsi aromalar çıkıyor. Sonuç, bu tip biralar rokforun keskinliğini dengeliyor.
Bro, peynir ve bira dediğinde çeşitlilik çok fazla. Yani, bu liste uzar gider. Biz sana daha kolay bulabileceğin tipte peynir ve biraları sıralamak istedik. Senin yapman gereken ise, bir dükkâna gidip biraları ve peynirleri almak. Sonra, şaşırtmak istediğin kadını aramak ve evine çağırmak. Başgann tesis yok dersen; gidip dışarıda bir organizasyon yap, kankanın evini ayarla. Onu da mı biz çözelim bro? İstersen yaparız da gerek yok; sen zaten yaparsın!
Hadi eywalla…
Basgann’a sor! Biz cevaplayalım…
F: Basgann Facebook Sayfası
T: @basgannasor
M: basgann@basgann.com